دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

فواید اعجاب انگیز خرما


فواید اعجاب انگیز خرما

در هر ۱۰۰ گرم خرما، مقدار قابل توجه ۷ گرم فیبر وجود دارد که برای تامین سلامت بدن، کافی است. فیبر با ارتقا سطح حرکت روده،‌ منجر به تنظیم گوارش و جلوگیری از یبوست در شما می‌گردد.

به گزارش بهداشت نیوز، مطالعات نشان داده است که با مصرف خرما، برخی از شاخص‌های التهابی مانند اینترلوکین، در مغز کاهش می‌یابد. شاخص‌های التهابی‌ای که منجر به بیماری‌هایی چون آلزایمر می‌شوند.

همچنین خرما می‌تواند منجر به کاهش فعالیت پروتئین‌های بتاآمیلوئید شود. این پروتئین‌ها باعث تشکیل نوعی پلاک در مغز می‌شوند. این پلاک‌‌ها باعث اختلال ارتباطی بین سلول‌های مغز و متعاقبا مرگ سلول‌های مغزی یا آلزایمر می‌شوند.

همچنین مطالعه بر روی موش‌های آزمایشگاهی که در یک دوره‌ی مشخص با خرما تغذیه شده بودند نشان می‌داد که این موش‌ها قدرت یادگیری و کنترل اضطراب بیشتری نسبت به سایر هم‌نوعان خود که با این ماده‌ی غذایی تغذیه نشده بودند، داشتند.

تحقیقات بین زنان باردار نشان داده است که خرما باعث زایمان طبیعی سریع و راحت در آنها می‌گردد. به زبان ساده‌تر زمان زایمان کوتاه‌تر شده و نیازی به تحریک دهانه‌ی رحم برای باز شدن نیست. در یک مطالعه که بین ۶۹ زن باردار صورت گرفته است، نشان می‌دهد که زنانی که به مدت ۴ هفته روزی ۶ عدد خرما مصرف کردند، ۲۰٪ بیشتر از سایر زنان بارداری که خرما مصرف نمی‌کنند، موفق به زایمان طبیعی و البته راحت‌تری شدند.

محققان احتمال می‌دهند که اثر سریع‌تر کردن زمان زایمان خرما ممکن است به این نکته ربط داشته باشد که این ماده‌ی غذایی حاوی ترکیباتی است که به گیرنده‌های اکسی‌توسین (Oxytocin) متصل می‌شوند و به نظر می رسد که اثرات اکسی‌توسین را در بدن پخش می‌کند. اکسی‌توسین هورمونی است که در حین زایمان طبیعی سطح انقباضات رحمی را افزایش می‌دهد. به معنای دیگر اگر این انقباض‌ها کم باشند، زایمان سخت‌تر و به مراتب طولانی‌تر را تجربه خواهد کرد. علاوه بر اکسی‌توسین، خرما حاوی تانن نیز است که سرشار از ترکیبات قابض می‌باشد و کارکردی مشابه اکسی‌توسین دارد. به نظر می‌رسد خرما به علت قند و انرژی طبیعی بالایی که دارد، بدون اینکه باعث افزایش وزن بی‌رویه در زنان باردار شود، برای حفظ سطح انرژی در طول روز گزینه مناسبی باشد.

در هر ۱۰۰ گرم خرما، مقدار قابل توجه ۷ گرم فیبر وجود دارد که برای تامین سلامت بدن، کافی است. فیبر با ارتقا سطح حرکت روده،‌ منجر به تنظیم گوارش و جلوگیری از یبوست در شما می‌گردد. فیبر همچنین به علت کمک به فرآیند هضم سریع، باعث کنترل و کاهش قند خون نیز می‌شود.

https://behdasht.news

داروی ایرانی "کاهش عوارض کرونا" ثبت اختراع جهانی شد

داروی ایرانی "کاهش عوارض کرونا" ثبت اختراع جهانی شد

با تلاش‌های صورت گرفته توسط محققان یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان اعضای پارک فناوری پردیس، داروی کاهش عوارض کرونای سالیراویرا که خردادماه سال ۱۴۰۰ تولید و رونمایی شده بود، گواهی ثبت اختراع جهانی دریافت کرد.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، رضا رمضانی؛ مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان "میم دارو" درباره روند دریافت ثبت اختراع جهانی داروی سالیراویرا اظهار کرد: ثبت داخلی داروی سالیراویرا در سال گذشته انجام شده بود و مجوز داخلی مصرف آن نیز اخذ شد. برای این کار آزمایشات پری کلینیکال و کلینیکال انجام شد و پیش از آن نیز کد اخلاق و مجوز کلینیکال ترایال از دانشگاه علوم پزشکی ایران که شعبه سازمان جهانی مالکیت معنوی در ایران است، اخذ شد.

رمضانی گفت: برای ثبت اختراع جهانی با یک شرکت معتبر در اروپا قراردادی منعقد کردیم که به لحاظ حقوقی از ما دفاع کنند، زیرا بخش فنی ثبت اختراع، کاری بسیار طاقت‌فرسا و تخصصی است و برای انجام این کار نیازمند شرکتی با تجربه برای کمک بودیم.

وی ادامه داد: ایران در زمینه ثبت اختراع جهانی در بخش دارویی تجربه زیادی ندارد. برای همین، کار سیستمی بسیار گسترده‌ای انجام شد. حدود 50 ثبت اختراع دارویی را مطالعه کردیم تا یک سیستم جامع اختراع دارویی را ایجاد کنیم و بعد از آن تمام مستندات خود را در آن جمع کرده و تحویل شرکت حقوقی خارجی دادیم.

رمضانی تصریح کرد: این چنین بود که ما توانستیم پالایش فنی خود برای ثبت اختراع سالیراویرا را انجام دهیم و در نهایت اختراع ما به ثبت رسید.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان درباره اهمیت ثبت اختراع جهانی گفت: وقتی دارویی با این ویژگی‌ها تولید می‌شود، برای همکاری با مجموعه‌های بزرگ تولید در سطح جهانی، ابتدا داروی تولید شده باید ثبت اختراع شود و این کار هم نیازمند زمان و هزینه بسیار زیادی است.

رمضانی ادامه داد: هدف ما برای تمام این تلاش‌ها همکاری با شرکت‌های بزرگ در تولید و پخش دارو در سطح جهانی بود. در این زمینه پس از ثبت اختراع با یک شرکت معتبر پخش دارو قرارداد بستیم و آنها نیز اعلام کردند اگر محصول ما در اروپا تولید شود مسئولیت پخش آن را به عهده می‌گیرند. خوشبختانه این موضوع در مراحل نهایی است و برای انجام این کار نیز در حال انجام اخذ مجوز‌های مربوطه هستیم.

به گزارش تسنیم، سال گذشته و همزمان با یکی از بزرگترین پیک‌های کرونا در کشور، با تلاش‌های علمی بیش از 40 نفر از محققان هیئت علمی برترین دانشگاه‌های کشور، سالیراویرا به عنوان نخستین داروی کاملاً ایرانی درمان و پیشگیری از کرونا در شرکت دانش‌بنیان میم دارو از اعضای پارک فناوری پردیس تولید شد.

https://www.tasnimnews.com

چگونه کبد چرب به نارسایی کبد منجر می‌شود؟+ روش های درمان

چگونه کبد چرب به نارسایی کبد منجر می‌شود؟+ روش های درمان

یک متخصص بیماری‌های داخلی و فوق تخصص غدد بزرگسالان با بیان اینکه شایع‌ترین فرم بیماری مزمن کبد، بیماری کبد چرب است و آمار این بیماری در ایران نگران‌کننده است، گفت: در حال حاضر مهم‌ترین علت نارسایی کبد در ایران، بیماری کبد چرب است.

دکتر لیلا مرادی با اشاره به روند شیوع بیماری کبد چرب اظهار کرد: کبد چرب حالت برگشت‌پذیری از تجمع چربی در سلول‌های کبد است. در حالت عادی درجات چربی در کبد همه افراد وجود دارد اما اگر این میزان بیش از ۵ تا ۱۰ درصد وزن کبد باشد می‌تواند منجر به بروز کبد چرب شود.

وفور مشاهده کبد چرب در کودکان

وی افزود: در ایران با کبد چرب گریبان‌گیر هستیم و شیوع این بیماری، افزایشی است. این بیماری مختص سن خاصی نیست و در همه سنین مشاهده می‌شود. با توجه به اینکه اکنون روند چاقی در ایران به صورت پیش رونده در حال افزایش است و به سنین پایین کشیده شده، شیوع چاقی در کودکان دبستانی نیز بالاتر رفته است به گونه‌ای که بیماری کبد چرب حتی در کودکان به وفور مشاهده می‌شود.

مهم ترین علت نارسایی کبد، کبد چرب است

این متخصص بیماری‌های داخلی و فوق تخصص غدد بزرگسالان گفت: شایع‌ترین فرم بیماری مزمن کبد، بیماری کبد چرب است که شیوع این بیماری در همه جای دنیا رو به افزایش است اما آمار این بیماری در ایران نگران‌کننده است. در حال حاضر مهم‌ترین علت نارسایی کبد در ایران، بیماری کبد چرب است در حالی که در یک برهه زمانی مهم‌ترین علت نارسایی کبد، هپاتیت‌ها بودند.

وی بیان کرد: کبد چرب هر فردی را در هر سنی و با هر وزنی درگیر می‌کند اما هر چه وزن بالاتر برود، احتمال مقاومت بدن به انسولین بیشتر می‌شود و شیوع این بیماری نیز بالاتر می‌رود به گونه‌ای که اکنون گفته می‌شود حدود ۷۵ درصد افراد دارای اضافه وزن و بیش از ۹۰ درصد افرادی که چاقی شدید دارند، به کبد چرب مبتلا هستند.

کبد چرب چگونه بدخیم می‌شود؟

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: بیماری کبد چرب خطراتی دارد و اگر به موقع تشخیص داده نشود و درمان نشود، التهاب کبد ناشی از آن می‌تواند در کبد پیشرفت کند و به سمت تشکیل سیروز در کبد برود یا به اصطلاح کبد سفت شود و به سمت سیروز برود.

وی افزود: سیروز یک حالت خطرناک و پیش رونده بیماری کبد چرب است که درمان آن مشکل و هزینه‌بر است و در درصد کمی از بیماران نیز ممکن است به سمت ایجاد بدخیمی‌های سلول‌های کبدی پیش برود که البته این عارضه، نادر است.

مرادی با بیان اینکه کبد چرب ممکن است به بروز سیروز و نارسایی کبد و افزایش شیوع بیماری‌های دیگر منجر شود، عنوان کرد: بیماران مبتلا به کبد چرب در معرض اختلالات دیگر نیز هستند؛ کبد چرب حالت مقاومت شدید بدن به انسولین است و معمولا شیوع دیابت تیپ ۲، فشار خون و اختلال چربی خون در مبتلایان به کبد چرب بیشتر است. بیماری‌های انسداد قلبی و عروقی نیز در این بیماران بیشتر است و اکنون شایع‌ترین علت مرگ بیماران مبتلا به کبد چرب، بیماری‌های انسداد قلبی و عروقی است.

علائم بروز کبد چرب

این متخصص بیماری‌های داخلی و فوق تخصص غدد بزرگسالان با اشاره به علائم بروز کبد چرب، گفت: بیماری کبد چرب، یک بیماری خاموش است و معمولا در بیشتر موارد بدون علامت بروز پیدا می‌کند اما ممکن است علائم بسیار خفیف و مبهمی ناشی از ابتلا به این بیماری بروز پیدا کند.

وی افزود: ممکن است کبد چرب منجر به بروز احساس پری و سنگینی در قسمت راست و فوقانی شکم (ناحیه کبد) شود و اگر این بیماری به سمت سیروز پیشرفته پیش برود ممکن است تورم شکم، خونریزی‌های گوارشی و تجمع رگ‌های خونی روی شکم مشاهده شود.

مرادی عنوان کرد: در یک سری موارد شک می‌کنیم بر اساس سوابق پزشکی یک فرد ممکن است به کبد چرب مبتلا باشد؛ در صورتی که در شرح حال فرد متوجه شویم فردی تحرک کافی ندارد، رژیم غذایی نامناسب و پرکالری دارد یا بیماری‌های خاص مانند دیابت تیپ ۲، تیروئید کنترل نشده، سابقه مصرف برخی دروها مانند داروهای هورومونی و قلبی دارد، احتمال بروز کبد چرب بیشتر می‌شود. اگر هم شک کردیم یک سری اقدامات مانند آزمایش‌ها، سونوگرافی و ام‌آرآی برای فرد انجام می‌شود.

این متخصص بیماری‌های داخلی و فوق تخصص غدد بزرگسالان اشاره به اهمیت تحرک فیزیکی و داشتن رژیم غذایی مناسب در پیشگیری و درمان کبد چرب، گفت: وضعیت سبک زندگی و رژیم غذایی کنونی و شیوع برخی بیماری‌ها مانند دیابت، بروز کبد چرب را افزایش می‌دهد و اگر این بیماری درمان نشود عوارض زیادی بر جای می‌گذارد بنابراین بهترین کار، پیشگیری از این بیماری است.

راه‌های پیشگیری از ابتلا

وی افزود: فعالیت فیزیکی منظم و حفظ کردن وزن بدن در محدوده سالم، در پیشگیری از ابتلا به کبد چرب بسیار موثر است. گروه‌های پر خطر مانند افراد چاق نیز باید تحت نظر متخصصان تغذیه باشند و الگوی غذایی سالم داشته باشند. افرادی که در معرض خطر هستند باید ۳۰ درصد کالری مصرفی روزانه خود را کاهش دهند. افراد دارای اضافه وزن نیز حداقل ۳ تا ۵ درصد وزن خود را کاهش دهند.

مرادی بیان کرد: توصیه می‌شود مصرف چربی‌های پرکالری و حیوانی محدود شود و چربی‌های غیراشباع نیز با روغن‌های گیاهی جایگزین شوند. مصرف میوه، سبزی، غلات و غذاهای پر فیبر و کاهش مصرف برنج و نان سفید نیز توصیه می‌شود.

https://www.shahrekhabar.com

عاملی که باورتان نمی شود دلیل شدید شدن دیابت باشد


عاملی که باورتان نمی شود دلیل شدید شدن دیابت باشد

دیابت منجر به افزایش سطح قند خون می شود و ابتلا به این بیماری مزمن زمانی اتفاق می‌افتد که غده پانکراس، قادر به تولید انسولین کافی نباشد.

به گزارش بهداشت نیوز، همچنین در موارد دیگر نیز ممکن است بدن نتواند به طور موثر از انسولین استفاده کند و این امر باعث افزایش سطح قند خون می شود.

به گفته متخصصان، کنترل دیابت نیازمند تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی است. با این حال، سیگار کشیدن در افراد دیابتی منجر به ابتلای آنان به مشکلات سلامتی بیشتر و شدیدتری می‌شود.

در ادامه به نقل از "هندوستان تایمز" به برخی از اثرات سیگار کشیدن بر بیماران دیابتی اشاره خواهیم کرد.

* سفت شدن شریان ها: سیگار کشیدن باعث سفت شدن شریان ها در بیماران دیابتی و تشدید علائم این بیماری می شود.

* مشکلات قلبی: افرادی که دیابت دارند و همزمان دخانیات مصرف می کنند، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری های قلبی هستند.

* بیماری های کلیوی: سیگار کشیدن در بیماران دیابتی می تواند بیماری های فعلی آن ها را تشدید کند. افراد دیابتی که سیگار می کشند نیز ممکن است دچار مشکلات کلیوی و عفونت چشم شوند.

* آلبومینوری: کشیدن سیگار در افراد دیابتی همچنین منجر به آلبومینوری (پروتئین موجود در ادرار) و افزایش خطر آسیب به عصب و تاخیر بیشتر در بهبود زخم ها می شود.

* افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع دو: همچنین دیده می شود افرادی که سیگار می کشند شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع دو نسبت به سایرین دارند.
منبع: ایسنا، https://behdasht.news

این آجیل، قند خون، کلسترول و وزن را کاهش و سلامت روده را بهبود می دهد

این آجیل، قند خون، کلسترول و وزن را کاهش و سلامت روده را بهبود می دهد

اگر سعی در کاهش وزن خود دارید، حتما از مزایای آجیل در رژیم غذایی خود آگاه شوید. آجیل علاوه بر طعم خوشمزه، پر از مواد مغذی است که برای حفظ سلامت مفید و ضروری هستند، گردو یکی از اجزای آجیل است که می تواند در رژیم غذایی قرار گرفته و به شما در کاهش وزن کمک کند.

به گزارش بهداشت نیوز، اگر سعی در کاهش وزن خود دارید، حتما از مزایای آجیل در رژیم غذایی خود آگاه شوید. آجیل علاوه بر طعم خوشمزه، پر از مواد مغذی است که برای حفظ سلامت مفید و ضروری هستند، گردو یکی از اجزای آجیل است که می تواند در رژیم غذایی قرار گرفته و به شما در کاهش وزن کمک کند.

ارزش غذایی گردو:

گردو به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا ۳، پروتئین، آنتی اکسیدان ها، منیزیم، مس، ویتامین آ و د برای کاهش وزن موثر است. ۱۲ تا ۱۴ نیمه گردو به شما حدود ۱۹۰ کالری می دهد، اما همه کالری ها برای سلامتی بد نیستند. برعکس گردو فواید زیادی دارد مانند کاهش التهاب، کاهش خطر بیماری قلبی، کنترل دیابت و جلوگیری از پیری.

میزان کالری گردو:

هر ۱۰۰ گرم گردو ۶۴۵ کالری دارد. گردو کالری انبوهی دارد اما مصرف آن باعث افزایش سوخت و ساز بدن و متابولیسم میشود و طبق مطالعات متعدد، انرژی جذب شده از آجیل ها نسبت به مواد مغذی آنها کم تر از انتظار است.

تامین انرژی مورد نیاز بدن:

گردو با تامین انرژی مورد نیاز بدنتان سبب کاهش وزن شما میشود پس همانطور که بخش تناسب اندام اشاره کرده است زمانی که گردو مصرف کنید سایر کالری های دیگر از مواد غذایی در طول روز را کاهش دهید.

بهبود سلامت دل و روده:

سلامت شکم برای مدیریت وزن بسیار ضروری است. شکم ناسالم می تواند خطر چاقی، بیماری های قلبی و سرطان را افزایش دهد. اگر از سلامت شکم برخوردار هستید به طور خودکار قادر به هضم صحیح غذا و کنترل وزن خود خواهید بود.

کنترل اشتها:

گردو برای کنترل گرسنگی خوب است و می تواند به شما کمک کند تا مدت زمان طولانی تری سیر مانده و میلی به غذاهای دیگر نداشته باشید زیرا بعد از مدتی که گردو مصرف نماییم، بخشی از مغز آنها به نام اینسولا فعالیتش بیشتر می شود، این بخش از مغز در کنترل اشتها دخالت دارد. بنابراین مصرف گردو سبب کاهش وزن در افراد خواهد شد.

سرشار از چربی های امگا ۳:

گردو دارای چربی های امگا ۳ فراوانی است که اگر به طور منظم و در مقدار مناسب مصرف شود سبب کاهش اشتها شده و به کاهش وزن کمک می کند.

کاهش قند خون:

افرادی که به طور منظم گردو را در رژیم غذایی خود قرار می دهند، به تدریج میلشان نسبت به مصرف شیرینی ها، غذاهای پرکالری و پر حجم و چرب کمتر می شود و خطر ابتلا به دیابت و چاقی مفرط در آنها کاهش می یابد. مصرف گردو باعث افزایش حساسیت به انسولین میشود.

کاهش کلسترول:

گردو سرشار از چربی های مفید است و این چربی ها کلسترول بد خون را پایین آورده و کلسترول خوب خون را بالا میبرند.

با مصرف گردو چربی های دور شکم و پهلو را بسوزانید:

گردو یک ماده غذایی مفید برای چربی سوزی است. گردو خاصیت MUFA دارد بدین معنی که دارای چربی مفید بوده و چربی های مضر و اشباع شده ندارد. داشتن یک رژیم غذایی سرشار از MUFA ها مثل گردو و ماهی در آب شدن چربی های دور شکم و پهلو کارآمد است زیرا چربی های مفید چربی های دور شکم و پهلو را با افزایش یک سوخت ساز مناسب از بین می‌برند.
منبع: نمناک، https://behdasht.news