دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

تاثیر انواع پروتئین بر سلامت قلب و عروق را بشناسید

تاثیر انواع پروتئین بر سلامت قلب و عروق را بشناسید

صدآنلاین | یکی از درشت‌مغذی‌هایی که بدنتان برای انواع عملکردها نیاز دارد پروتئین است. برخلاف باور عمومی، غذاهای گیاهی هم پروتئین دارند و برخی از آن‌ها مانند حبوبات، منابع عالی پروتئین برای عضله‌سازی‌ هستند. یکی ازسوال‌هایی که اغلب مطرح می‌شود این است که خوردن پروتئین‌های گیاهی یا پروتئین‌های حیوانی چه اثری بر ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌گذارد. حالا ببینیم علم در این باره چه می‌گوید.

به گزارش صدآنلاین بیماری قلبی اصلی‌ترین دلیل مرگ و میر در آمریکاست. همچنین بیماری قلبی یکی از قابل پیشگیری‌ترین بیماری‌هاست. خوشبختانه شما می‌توانید ریسک بیماری‌های قلبی عروقی را با عادت‌های سالم و ورزش منظم پایین بیاورید. چیزی که می‌خورید برای سلامتیتان مهم است.

یکی از درشت‌مغذی‌هایی که بدنتان برای انواع عملکردها نیاز دارد پروتئین است. برخلاف باور عمومی، غذاهای گیاهی هم پروتئین دارند و برخی از آن‌ها مانند حبوبات، منابع عالی پروتئین برای عضله‌سازی‌ هستند.

یکی ازسوال‌هایی که اغلب مطرح می‌شود این است که خوردن پروتئین‌های گیاهی یا پروتئین‌های حیوانی چه اثری بر ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌گذارد. حالا ببینیم علم در این باره چه می‌گوید.

پروتئین‌های گیاهی و پروتئین‌های حیوانی چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟

پروتئین‌های حیوانی از گوشت قرمز، مرغ و بوقلمون، ماهی و لبنیات گرفته می‌شوند. پروتئین‌های حیوانی دارای تمام ۹ آمینواسید ضروری برای بدن به اندازه کافی هستند.

گوشت قرمز دارای چربی اشباع زیادی است و گوشت فرآوری شده پُر از سدیم است، هر دوی این مواد سلامت قلب و رگ‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهند. بنابراین اگر می‌خواهید از یک نوع گوشت پرهیز کنید، آن گوشت باید گوشت فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و ... باشد

منابع پروتئین‌های گیاهی شاید کمبودهایی از جهت این آمینواسیدها داشته باشند اما شما می‌توانید این کمبود را با خوردن انواع منابع پروتئین‌های گیاهی جبران کنید؛ مثلا غلات از جهت لیزین (یک آمینواسید) کمبود دارند اما شما می‌توانید با خوردن حبوبات که منبع عالی این آمینواسید هستند، این کمبود را جبران کنید. حبوبات از جهت متیونین کمبود دارند اما غلات کامل منبع خوبی از این آمینواسید هستند.

گیاهخواران می‌توانند پروتئین مورد نیاز بدن خود را با خوردن سویا و فرآورده‌های آن، بنشن و حبوبات، مغزها و دانه‌ها تامین کنند. زیرا این غذاها نسبت به منابع پروتئین حیوانی، دارای پروتئین کمتری هستند و اگر سبک زندگی فعالی دارید و نیازتان به پروتئین بیشتر است، باید از منابع بیشتر و متنوع‌تری از پروتئین‌های گیاهی استفاده کنید.

زیست‌دسترسی پروتئین‌های گیاهی
پروتئین‌های گیاهی نسبت به پروتئین‌های حیوانی دسترسی زیستی کمتری دارند. اما پروتئین سویا دارای دسترسی زیستی بین ۹۱ تا ۹۶ درصد است و همین باعث می‌شود دسترسی زیستی آن مشابه برخی از پروتئین‌های حیوانی باشد.

ضمنا شما وقتی پروتئین گاهی می‌خورید، فیبر هم دریافت می‌کنید. برخی مطالعات نشان داده‌اند یک رژیم غذایی پُرفیبرتر با کاهش ریسک بیماری‌های قلبی و عروقی مرتبط است. مثلا فیبر بر قند خون و لیپیدهای خون اثرات مثبتی می‌گذارد و می‌تواند التهاب را کاهش دهد.

آیا پروتئین‌های گیاهی برای قلب سالم‌ترند؟
یک سری شواهد وجود دارد که نشان می‌دهد پروتئین‌های گیاهی می‌توانند ریسک بیماری‌های قلبی را کاهش دهند. مطالعه‌ای که روی هشتاد هزار زن و به مدت ۲۶ سال در مورد عادت‌های غذاییشان انجام شد دریافت آن‌هایی که بیشتر غذاهای گیاهی و لبنیات خورده بودند، ریسک بیماری‌های قلبی‌شان نسبت به کسانی که گوشت قرمز می‌خوردند کمتر بود.

با توجه به اینکه این افراد لبنیات هم مصرف می‌کردند، پس رژیم غذاییشان کاملا بر مبنای پروتئین‌های گیاهی نبود.

همچنین این مطالعه نشان داد زنانی که گوشت قرمز را با پروتئین‌های گیاهی یا ماهی جایگزین کرده بودند، احتمال بیماری قلبی‌شان به میزان چشمگیری کمتر شده بود. بنابراین نیازی نیست فقط پروتئین گیاهی مصرف کنید تا از فوایدش بهره ببرید.

همه‌ی پروتئین‌های حیوانی برای سلامتی مضر نیستند
نوع پروتئین حیوانی که مصرف می‌کنید هم مهم است. مرغ و بوقلمون و ماهی مانند گوشت قرمز منجر به افزایش ریسک بیماری‌های قلبی نمی‌شوند و گوشت‌های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و ... بیشتر از هر چیزی با بالاتر رفتن احتمال بیماری‌های قلبی مرتبط است.

گوشت قرمز دارای چربی اشباع زیادی است و گوشت فرآوری شده پُر از سدیم است، هر دوی این مواد سلامت قلب و رگ‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهند. بنابراین اگر می‌خواهید از یک نوع گوشت پرهیز کنید، آن گوشت باید گوشت فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و ... باشد.

گوشت قرمز علاوه بر چربی اشباع دارای آهن زیادی هم هست. بعضی پژوهش‌ها ذخیره آهن زیاد در بدن را با احتمال بیشتر حمله قلبی و سکته مغزی مرتبط نشان داده‌اند. بدن به سختی می‌تواند آهن زیادی را از بدن دفع کند و بیشتر مردان و زنان بالای ۵۰ سال نیاز به آهن فراوان در رژیم غذایی خود ندارند. آهن در سطح بالا به عنوان یک اکسیدکننده عمل کرده و می‌تواند به اندام‌هایی مانند قلب و کبد آسیب بزند.

کلام پایانی
شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد مصرف بیشتر منابع پروتین‌های گیاهی و کمتر از پروتئین‌های حیوانی استفاده کردن می‌تواند ریسک بیماری‌های قلبی و عروقی را پایین بیاورد اما نوع پروتئین حیوانی هم مهم است. مرغ و ماهی و لبنیات دارای ریسک فاکتورهای مشابهی با گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده نیستند. طبق مطالعات، شما

می‌توانید با جایگزین کردن برخی از انواع پروتئین‌های گیاهی با گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده، از فواید پروتئین‌های گیاهی بهره ببرید:
. به سالادتان نخودسبز را به عنوان یک پروتئین گیاهی اضافه کنید.
. خودتان با کینوآ یا سویا یا لوبیای سیاه همبرگر گیاهی درست کنید.
. کینوآ را در برخی غذاها جایگزین گوشت کنید.
. به سالادها توفو یا تمپه اضافه کنید.
. به جای همبرگر، قارچ گریل کنید.
. سویا دارای بافت مشابهی با گوشت است و خیلی جاها می‌توانید آن را جایگزین گوشت قرمز کنید.
نیازی نیست کلا فقط پروتئین گیاهی بخورید تا قلبتان سالم بماند و یادتان باشد فقط پروتئین مهم نیست؛ داشتن رژیم غذایی پُر از غذاهای فرآوری شده و مصرف قند و شکر زیاد هم می‌تواند احتمال بیماری‌های قلبی را از مکانیسم‌های گوناگونی افزایش دهد، مانند افزایش وزن، مقاومت به انسولین و تغییراتی در میکروبیوم روده. پس غذاهای سالم را انتخاب کنید و کمتر غذاهای فرآوری شده و صنعتی بخورید و از پروتئین‌های گیاهی بیشتر در وعده‌های غذایی خود استفاده کنید.

https://www.shahrekhabar.com

تفاوت پوست چرب و خشک ؛ کدام بهتر است ؟

صدآنلاین | یک متخصص پوست و مو و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در خصوص اگزما و تشدید آن در آب و هوای سرد، توضیحاتی ارائه داد.


به گزارش صدآنلاین مهدی قیصری، در پاسخ به این سوال که پوست چرب بهتر است یا پوست خشک، گفت: پوست نرمال از همه انواع پوست‌ها بهتر است.

وی افزود: معمولاً نقاط مختلف بدن، میزان چربی متفاوتی دارند، به طوری که نقاط بالا تنه مانند صورت، گردن و شانه‌ها، غدد چربی بیشتری دارند و نقاط پایین بدن، مانند پاها از غدد چربی کمتری برخوردارند و بیشتر خشک می‌شوند، بنابراین نحوه مراقبت از نواحی مختلف پوست بدن، متفاوت است.

قیصری در پاسخ به این سوال که اگزما چیست، گفت: وقتی پوست ملتهب باشد، قرمز می‌شود و سطح آن پوسته پوسته می‌گردد، که همراه با خارش است، به این تغییرات اگزما می‌گوئیم، البته بسته به سن افراد، محل اگزما، متفاوت خواهد بود.

این متخصص پوست و مو، یادآور شد: بیشترین اگزمای دیده شده، اگزمای اتوپیک است که در شیرخواران، بر روی صورت و اندام‌ها دیده می‌شود که با افزایش سن، آرنج دست‌ها بیشتر درگیر می‌شود.

قیصری در پاسخ به این سوال که آیا اگزمای کودکان خوب می‌شود، گفت: ۷۰ الی ۸۰ درصد کودکان وقتی به سن بلوغ برسند، اگزما خوب می‌شود.

وی همچنین متذکر شد: وقتی پوست اگزما دارد، عوامل محیطی می‌توانند از این نقطه وارد بدن شوند و سیستم ایمنی را تحریک کنند که با حساسیت‌های تنفسی، مانند آسم و یا حساسیت‌های غذایی، بدن را روبرو می‌کند.

قیصری در پاسخ به این سوال که برای کودک مبتلا به اگزمای آتوپیک، چه باید کرد، گفت: در این کودکان با توجه به اینکه این بیماری سرشتی است، باید پوست کودک را مرطوب نگه داریم که در این صورت بیشتر مشکلات کودک حل می‌شود. در این خصوص، استفاده از مرطوب کننده ها، اولین و بهترین توصیه پزشکان است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: عوامل بسیار دیگری در ایجاد اگزما نقش دارند، زیرا این عوامل به طور غیر مستقیم، پوست را خشک می‌کنند و باعث ایجاد اگزما می‌شوند، مانند هوای سرد، آب داغ و آفتاب، که باعث خشکی پوست و اگزما می‌شوند، حتی عرق بدن نیز می‌تواند خشکی پوست را تحریک کند و با ایجاد اگزما همراه باشد.

وی در پاسخ به این سوال که افراد مبتلا به اگزما از چه مرطوب کننده‌های استفاده کنند، گفت: مرطوب کننده ها همه خوب هستند و به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ مرطوب کننده‌هایی که روغن بیشتری دارند و در افرادی که پوست خشک دارند مناسب است، همچنین مرطوب کننده‌هایی که روغن کمتری دارند که در افراد مبتلا به اگزما و دارای پوست چرب مورد استفاده قرار می‌گیرند.


قیصری یادآور شد: مرطوب کننده ها برای پیشگیری از اگزما بسیار مناسب هستند اما اگر اگزما ایجاد شد، مرطوب‌کننده‌ها کارساز نخواهد بود و نیاز به مصرف دارو است.

وی در پاسخ به این سوال که افراد مبتلا به اگزما از چه دسته داروهای استفاده کنند، گفت: این داروها تنها با تجویز پزشک انتخاب می‌شوند که بر اساس اگزما، نوع دارو متفاوت خواهد بود.

این استاد دانشگاه از مراقبت‌های این بیماری گفت: در فصل زمستان که هوا خشک‌تر است، باید منزل را مرطوب نگه داشت، همچنین در هنگام شستشوی پوست از آب داغ استفاده نکنند، زیرا باعث خشک شدن بیشتر پوست می‌گردد، او توصیه کرد: در این افراد میزان دفعات شستشو باید کمتر باشد.

وی یادآور شد: اینگونه افراد نباید در معرض مواد حساسیت زا قرار بگیرند، زیرا سریع‌تر واکنش حساسیتی نشان می‌دهند، بعضی از انواع گیاهان، کرک و پر پرندگان و همچنین مو و پشم گربه و سگ می‌تواند ایجاد حساسیت و اگزما کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: گاهی چربی پوست سر، منبع غذایی برای قارچ‌ها است که باعث شوره سر می‌شود، (اگزمای سبوره ای) این افراد باید از شامپوی ضد قارچ و ضد چربی استفاده کنند.

این استاد دانشگاه، با عنوان این مطلب که خشکی پوست نیز می‌تواند باعث شوره سر شود، به اینگونه افراد توصیه کرد از شامپوهایی که حاوی مرطوب کننده هستند، استفاده کنند.

https://www.shahrekhabar.com

معجزه‌ای گیاهی برای یبوست


معجزه‌ای گیاهی برای یبوست

تصور عمده مردم در مورد یبوست نداشتن، اجابت مزاج روزانه می باشد. اما حقیقت این است که فرکانس دفعات دفع در افراد با یکدیگر بسیار متفاوت می تواند باشد. از چندین مرتبه در روز تا هفته ای سه بار کاملا طبیعی است و به آن یبوست گفته نمی شود.

به گزارش بهداشت نیوز، یبوست به حالتی گفته می شود که مدفوع خشک و سفت باشد و تعداد دفعات کمتر از سه بار در هفته باشد. لازم به ذکر است که این محدوده برای بزرگسالان می باشد و در نوزادان تا 5 روز یک بار  و کودکان تا دوبار در هفته هم یبوست گفته نمی شود. بیشتر افراد به دلایلی چون تغییر رژیم غذایی، استرس، مسافرت، جراحی و...یبوست را به صورت دوره ای کوتاه تجربه کرده اند.

عده ای خصوصا خانم ها و افراد بالای 65 سال تجربه یبوست به صورت مزمن دارند. همچنین در حاملگی به خاطر شرایط آناتومیک و بعد زایمان به خاطر عوارض داروهای بی هوشی و مسکن ها دچار یبوست مزمن می شوند. یا در سرطان های کولورکتال نیز شاهد یبوست می باشیم. راه کارهای رفع یبوست شامل ورزش، رژیم غذایی پر فیبر، مصرف فرآورده های پروبیوتیک، مصرف مایعات به مقدار کافی و در نهایت استفاده از ملین ها می باشد.

ملین ها به چندین دسته تقسیم می شوند:لوبریکانت ها، حجم دهنده ها، امولیانت ها، محرک ها، اسموتیک ها

گیاه سنا به عنوان ملین در درمان یبوست 

سنا از دسته داروهای ملین تحریک کننده روده محسوب می شود. تحریک حرکات روده 6 تا 12 ساعت بعد از مصرف آغاز می شود که به این دلیل بهترین زمان مصرف آن شب قبل خواب می باشد.

موارد منع مصرف: کودکان، بارداری، بیماری کرون، کولیت السراتیو، هموروئید حاد، نارسایی قلب، آنمی حاد، فتق شکمی، سرطان های مرتبط با سیستم گوارش، جراحی اخیر روده، بیماری های کلیوی و کبدی

تداخلات: با داروهای مهارکننده کلسیم تداخل دارد.

عوارض کوتاه مدت مصرف سنا که در برخی افراد بروز می کند: تغییر رنگ ادرار، نفخ، درد شکمی، تهوع، راش.  عوارض که در مصرف مداوم آن بروز می کند شامل نارسایی کبدی و کلیوی، افزایش ریسک سرطان روده، تنبلی روده

سمیت:در مصرف مقادیر بالای آن سبب اسهال خونی و استفراغ می گردد.

*نکته قابل اهمیت در مصرف گیاه سنا به صورت هر فرآورده ای چه قرص، پودر و دم کردنی این است که نباید بیشتر از 7 روز پشت سر هم مصرف گردد.

https://behdasht.news

عسل هم فاسد می شود؟

عسل هم فاسد می شود؟

صدآنلاین | عسل معمولا جزو اقلام خوراکی‌ای نیست که نگران نگه داشتن آن برای مدت‌زمان طولانی یا نگران رشد کپک‌ها در آن باشیم. محققان می‌گویند که عسل تنها ماده غذایی است که تا ابد ماندگاری دارد.


به گزارش صدآنلاین محققان می‌گویند که عسل تنها ماده غذایی است که تا ابد ماندگاری دارد. اما این اصل معروف کمی پیچیده‌تر از آن چیزی است که در نگاه اول به نظر می‌رسد.

درواقع، اگر عسل به‌درستی نگهداری شود، می‌تواند دوام زیادی داشته باشد، اما این‌طور نیست که کیفیت عسل هم همراه با گذر زمان افزایش پیدا کند. 

آیا عسل هم فاسد می‌شود؟ 


عسل‌ها، چه از نوع خام و چه از نوع حرارت‌دیده، فقط در صورتی فاسد نمی‌شوند که درون ظرف دربدار نگهداری شوند و به‌هیچ‌وجه ذره‌ای آب به آنها اضافه نشود (چه در اثر تماس با دست انسان‌ و چه به‌واسطه رطوبت هوا). حدود 80 درصد عسل را قندها می‌سازند (ترکیبی از فروکتوز و گلوکز) و 17 درصد عسل هم از آب شکل می‌گیرد. 3 درصد باقی‌مانده هم از مجموعه ویتامین‌ها، املاح، آنزیم‌ها، ‌گرده‌ها و ترکیبات طعم‌دار به‌وجود می‌آید. 

به‌ لطف کم بودن میزان آب در بافت طبیعی عسل، این ماده خوراکی به معنای رایج فاسد نمی‌شود، یعنی کپک‌ها و باکتری‌های خطرناک درون محفظه عسل رشد نمی‌کنند. اما حتی اگر کاملا درست از عسل نگهداری کنید،‌ طعم و بوی عسل با گذر زمان دچار تغییرات می‌شود. البته اگر کسی طعم‌شناس حرفه‌ای نباشد، معمولا این تغییرات طعمی و بویی را تشخیص نمی‌دهد. البته بهترین زمان مصرف برای عسل‌ها، حداکثر 2 سال پس از برداشت اولیه است. اگرچه پس از 2 سال هم عسل فاسد نمی‌شود اما بو و طعمش کم خواهد شد. 

نحوه صحیح برای نگهداری عسل 

نحوه صحیح برای نگهداری عسل کاملا واضح و ساده است. فقط مطمئن شوید که درب محفظه عسل همیشه کاملا بسته است و همیشه در دمای اتاق قرار دارد. همیشه مراقب نوسانات دمایی باشید چون می‌توانند بافت عسل را تغییر بدهند. اگرچه فاسد شدن عسل به‌سختی اتفاق می‌افتد اما غیرممکن نیست. اگر محفظه عسل بدون درب رها شود یا با آب تماس داشته باشد، وارد روند تخمیر می‌شود یا زمینه مناسبی را برای رشد کپک‌ها و باکتری‌ها فراهم می‌کند. اگر با هر گونه کپک یا شکل‌گیری تکه‌های حباب‌دار در بافت عسل مواجه شدید، تمام قوطی عسل را دور بریزید. 


سفت شدن عسل چه معنایی دارد؟

اگر عسل به‌طور اتفاقی از مایع به جامد تبدیل شد، اصلا نگران نباشید. این روند که شکرک زدن نام دارد، ممکن است با شکل‌گیری کریستال‌های ریز و تیره‌تر شدن رنگ عسل همراه باشد. با این‌حال، سرعت شکرک زدن عسل به نوع عسل بستگی دارد. اگرچه همه عسل‌ها از ترکیب قندهای مختلف (مخصوصا گلوکز و فروکتوز) و آب شکل گرفته‌اند، نسبت دقیق آنها برحسب نوع عسل متفاوت است. شکرک زدن زمانی اتفاق می‌افتد که گلوکز (که کمتر از فروکتوز در آب حل می‌شود) به گرده‌های باقی‌مانده در عسل می‌چسبند و آنها را از آب طبیعی عسل جدا می‌کنند. در این مرحله ذرات کریستالی یا شکرک تکثیر می‌شوند. هرچه میزان گلوکز در عسل بیشتر باشد، این روند هم سریع‌تر اتفاق می‌افتد.

https://www.shahrekhabar.com

چه کسانی دچار صافی کف پا می‌شوند

پا

یک متخصص ارتوپدی گفت: قوس کف پا تا سن ۱۰ سالگی شکل می‌گیرد و به طور دقیق فردی که در سن ۵ یا ۶ سالگی است یا زیر ۱۰ سال است.

به گزارش مشرق، علی ترکمان متخصص ارتوپدی در گفتگو با رادیو سلامت، افزود: در ناحیه کف پا، دو تا قوس داریم. یعنی یک قوس اصلی است که از ناحیه پاشنه پا شروع می‌شود و تا سر انگشت‌ها می‌باشد که این انحنایی که به صورت طولی از ناحیه پاشنه تا ناحیه انگشتان پا بهش قوس اصلی می‌گویند.

وی ادامه داد: یک قوس هم در ناحیه خود قاعده انگشت‌ها داریم که عمود بر این قوس طولی است. این قوس‌ها خاصیت فنریت دارند در ناحیه کف پا ایجاد می‌شود که وقتی فرد روی زمین راه می‌رود و فشار می‌آورد فشار کمتری به ناحیه کف پا وارد شود و فشار تقسیم می‌شود و خستگی، درد و ناراحتی در ناحیه کف پا در پیاده روی های طولانی ایجاد نشود.

این متخصص ارتوپدی افزود: افرادی که صافی کف پا دارند این دو تا قوس را یا کمتر از حد معمول دارند یا اصلاً ندارند و ناحیه کف پا کلاً روی زمین است و فنریت ندارند و اینها طولانی مدت پیاده روی می‌کنند احساس خستگی در کف و ساق پا ایجاد می‌شود.

وی بیان کرد: قوس کف پا تا سن ۱۰ سالگی شکل می‌گیرد و به طور دقیق فردی که در سن ۵ یا ۶ سالگی است یا زیر ۱۰ سال است، آیا در آینده چه وضعیتی پیدا می‌کند و تا ۱۰ سالگی قوس‌ها شکل پیدا می‌کنند.

ترکمان در پاسخ به این پرسش که علت صافی کف پا چیست، بیان کرد: غالباً افرادی که صافی کف پا دارند کل مفاصل آنها اصولاً از حالت عادی نرم‌تر است. نرم و شل بودن مفاصل اکثراً به این حالت است که غالباً ریشه ژنتیکی است و بیماری محسوب نمی‌شود.

وی در خصوص درمان صافی کف پا گفت: درمان قطعی ندارد و ساختار بدنی افراد به این شکل است. البته در موارد شدید عمل جراحی انجام می‌شود و یکسری تغییرات روی استخوان‌های مچ پا انجام می‌شود که زاویه و شکل استخوان‌ها را تغییر داد و تاندون‌ها باید عوض شود؛ ولی غالباً به صورت روتین نیست.

این متخصص ارتوپدی در پایان اظهار داشت: در حالت روتین، از کفی‌های طبی پا استفاده می‌شود. کفش‌های ورزشی و قوس دار مناسب‌ترین کفش برای افرادی است که صافی کف پا دارند. کفی و کفش‌ها هم درمان نیست و فقط جلوگیری از عوارض است.

https://www.mashreghnews.ir