دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

۳ روش جالب برای تقویت حافظه

موضوعِ داشتنِ یک حافظه‌ی ابرنیرومند موضوع بحث‌برانگیزی است. برخی افراد آن را کاملاً ممکن می‌دانند در حالی که از نظر برخی دیگر چیزی نیست جز یک شوخیِ فریب‌آمیز.

حافظه

به گزارش مشرق، «حافظه‌ی تصویرمانند» برای توصیف کسی به کار می‌رود که می‌تواند دیده‌هایش را با جزئیات دقیق به خاطر بیاورد. به عبارت دیگر، چنین فردی می‌تواند یک تصویر ذهنی از وقایع گرفته و در صورت نیاز آن را موبه‌مو به یاد بیاورد. سال ۱۹۷۰، چارلز اِسترومِیِر دانشمند هاروارد مقاله‌ای منتشر کرد درباره‌ی دانشجویی به نام الیزابت که شایع شده بود حافظه‌ی تصویرمانند دارد. مقابل هر یک از چشمان الیزابت یک الگوی مجزا حاوی ۱۰۰۰۰ نقطه‌ی تصادفی قرار گرفت. الیزابت توانست این دو الگوی مجزا را به هم متصل کند و در نتیجه یک تصویر سه‌بعدی بسازد.

استرومِیِر در چرخش عجیب روزگار با الیزابت که دانشجوی خودش بود ازدواج کرد و حافظه‌ی تصویرمانند او نیز دیگر آزموده نشد و همین امر موجب شد مردم آن را یک شوخی فریب‌آمیز تصور کنند. بیشتر افراد تاحدی از مزیت حافظه‌ی روشن برخوردارند؛ یعنی قادرند یک تصویر یا شئ را چند ثانیه پس از روی برگرداندن از آن، در ذهن‌شان ببینند. «یادآوری» اصلاً کامل و دقیق نیست، اما مانند حافظه‌ی تصویرمانند بر اساس تجسم است. تفاوت‌شان در این است که یک حافظه‌ی تصویرمانند، اطلاعاتِ دقیق را به شکل نامحدود ذخیره می‌کند، اما یک حافظه‌ی روشن دارای قابلیت‌ِ یادآوری است.

سه روش برای تقویت حافظه‌ی تصویر مانند

توانایی شما در بخاطر آوردنِ افراد، مکان‌ها و داده‌ها تنها بر اساس یک نوع حافظه نیست. هنر حافظه اشکال متعددی به خود می‌گیرد. به طور کلی، دانشمندان باور دارند چهار مرحله حافظه به ترتیب زیر هستند: حافظه‌ی احساسی، حافظه‌ی کاری، حافظه‌ی کوتاه‌مدت و حافظه‌ی بلندمدت. اما برای کسانی که باور دارند می‌توان حافظه‌ی تصویرمانند را تقویت کرد خبر خوب این است که این کار با روش‌هایی که در ادامه معرفی می‌کنیم، شدنی است.

۱. روش لوکی

این تکنیک حافظه شامل قرار دادن اطلاعات در مکان‌های خاصی از ذهن برای ذخیره‌ی حافظه است و از آن به عنوان تکنیک کاخ حافظه یاد می‌شود. اعمال روش لوکی به امپراتوری روم بازمی‌گردد زمانی که مارکوس تالیوس سیسِرو De Orator کتاب «درباره‌ی سخنور» را نوشت که داستان شاعری به نام سیمونیدس بود. این داستان نشات‌گرفته از ریزش فرضی یک سقف است که به موجب آن خانواده‌ها قادر به شناسایی عزیزان‌شان نیستند اما از قرار معلوم، سیمونیدس با بیاد آوردن اینکه هر مهمان نسبت به جایگاه خودِ او کجا بوده است، به آنها کمک میکند.

این روش که به آن روش سفر هم می‌گویند از مکان‌ها برای کمک به حافظه استفاده می‌کند. شما اقلام را به مکان‌هایی که برایتان آشنا هستند ارتباط می‌دهید. این مکان می‌تواند یک مکان فیزیکی یا بخشی از بدن شما باشد. برای مثال، برای به یاد آوردن اقلام فهرست خرید، می‌توانید آن‌ها را به جایی که در خانه به آن تعلق دارند ربط دهید، مثلاً کابینت و یخچال و انباری. برای بخاطر آوردن، شما آن مکان‌ها را تجسم می‌کنید و پس از آن شئ موردنظر را به یاد می‌آورید.

۲. کدگذاری حافظه

کدگذاری حافظه نیز مانند روش لوکی از چیزهایی استفاده می‌کند که برای شما آشنا هستند تا تضمین کند جزئیات در ذهن شما حک می‌شوند. در این روش، شما از قافیه‌های عددی به نام گدگذاریِ حافظه برای بیادآوردن استفاده می‌کنید. ایده‌ی این روش، پیوند نام‌ها با اعداد است. برای مثال، ۱ با اسلحه، ۲ با کفش و غیره. از روش کدگذاری حافظه می‌توان به روش‌های غیرعددی هم استفاده کرد. در این موارد، مثلاً تمساح را با واژه ت و خرس‌ها را با واژه خ یا حتی درب جلو را با واژه ج پیوند می‌زنید تا آن‌ها را بهتر بیاد بیاورید. همچنین می‌توانید از اصوات حفظی استفاده کنید، مثلاً دهلی نو را با واژه‌ی نو پیوند دهید.

۳. روش ارتشی

ارتش همیشه به دنبال راه‌هایی برای پیشبرد دانش خود از طریق علم است. در همین راستا، ارتش افرادی را برای داشتن حافظه‌ی تصویرمانند تربیت می‌کند. حداقل یک ماه طول می‌کشد تا روش ارتشی به پایان برسد و مستلزم تمرین روزانه است. حتی اگر یک روز بدون تمرین سپری شود، باید آن را از ابتدا آغاز کرد. روش انجام آن به ترتیب زیر است:

۱. در یک اتاق تاریک بدون پنجره بنشینید. اتاق باید مکانی باشد که در آن حواس شما پرت نشود و نزدیک شما یک لامپ با نور روشن باشد.

۲. شما باید آن‌قدر به لامپ نزدیک باشید که بدون نیاز به تغییر مکانِ نشستن‌تان، بتوانید آن را خاموش و روشن کنید.

۳. یک تکه کاغذ بردارید و یک سوراخ مستطیلی درون آن ایجاد کنید. آن را روی اطلاعاتی که می‌خواهید به یاد بیاورید قرار دهید (تنها یک پاراگراف را در معرض دیدتان قرار دهید).

۴. فاصله‌تان را با کتاب طوری تنظیم کنید که چشمان شما تنها روی واژگانی تمرکز کند که در چارچوب مستطیل می‌بینید.

۵. چراغ را خاموش کنید. اجازه دهید چشم شما به تاریکی عادت کند. حالا سریع چراغ را روشن کنید سپس دوباره خاموش کنید. با این عمل، آنچه را که دیده‌اید در حافظه‌ی شما ذخیره می‌شود.

۶. وقتی این داده‌ها در ذهن‌تان کمرنگ شدند، این فرایند را تکرار کنید (خاموش و روشن کردن چراغ در حالی که تمرکزتان روی پاراگراف است). این فرایند را تا زمانی تکرار کنید که هر تک‌واژه را به یاد بیاورید.

روش ارتشی مستلزم صرف وقت، شکیبایی و نظم است. اگر روزانه حداقل ۱۵ تا ۲۰ دقیقه آن را تمرین کنید حافظه‌تان بطرز چشمگیری بهبود خواهد یافت.

جاشوآ فوئِر، روزنامه نگار و کارشناس حافظه، کارایی این روش را اثبات کرد و برنده‌ی مسابقات قهرمانی حافظه‌ی ایالات متحده در سال ۲۰۰۶ شد. او یک سال را صرف تمرین با روش لوکی و کدگذاری حافظه کرد تا برای مسابقه آماده و در نهایت برنده آن شد.

منبع: بهداشت نیوز

علایم اولیه‌ پیرچشمی را بشناسید

علایم اولیه‌ پیرچشمی  را بشناسید

صدآنلاین | با افزایش سن، عدسی چشم سفت‌تر و انعطاف‌ ناپذیرتر می‌شود.

به گزارش صدآنلاین با افزایش سن، عدسی چشم سفت‌تر و انعطاف‌ ناپذیرتر می‌شود و وقتی این اتفاق می‌افتد، دیگر نمی‌تواند شکل خود را برای تمرکز روی تصاویر نزدیک تغییر دهد. در نتیجه، تصاویر، متن یا صفحه نمایش خارج از فوکوس ظاهر می‌شود.

این عارضه معمولاً در افراد بالای ۴۰ سال ظاهر می‌شود و تا زمانی که فرد به اواسط دهه 60 خود می‌رسد، رو به وخامت است.

اغلب اولین علامت پیرچشمی زمانی است که کتاب، روزنامه یا گوشی هوشمند خود را در فاصله دورتری در دست بگیرید تا واضح‌تر بخوانید. برخی دیگر از علایم رایج عبارت است از دشواری در خواندن حروف کوچک یا تمرکز روی اشیای نزدیک، نیاز به نور روشن‌تر هنگام مطالعه، خستگی چشم یا سردرد هنگام مطالعه یا انجام کار‌های نزدیک.

https://www.shahrekhabar.com

اسفناج

اسفناج

اسفناج خاصیت غذایی بالایی دارد و سرشار از ترکیبات آنتی‌اکسیدان، حاوی انواع ویتامین‌های A,C, E,B و املاح مختلف است.

به گزارش مشرق، اسفناج گیاهی علفی و بوته‌ای است که برگ‌های مثلثی‌شکل با دمبرگی شیاردار، اطراف ساقه قرار گرفته‌اند. این گیاه دارای خاصیت غذایی بالایی بوده و غنی از ترکیبات آنتی‌اکسیدان، حاوی انواع ویتامین‌های A,C, E,B و املاح منگنز، منیزیوم، مس، آهن، کلسیم، پتاسیم، روی، فسفر، سلنیم، اسیدهای چرب و امگا ۳ است؛ همچنین ترکیباتی به نام روبیس کولین در اسفناج گزارش شده است که منبع فولیک اسید یا ویتامین B۹ است.

اسفناج منبعی سرشار از آهن است و در ۱۸۰ گرم اسفناج پخته ۴۳.۶ میلی‌گرم آهن وجود دارد، درحالیکه یک همبرگر آماده حداکثر حاوی ۴۲.۴ میلی‌گرم آهن است. ارزش غذایی آهن به جذب آن است؛‌ در صورتی که منابع آهن همراه ویتامین C و یا فیبر و الیاف گیاهی مصرف شوند، جذب آن افزایش پیدا می‌کند.

نگهداری طولانی‌مدت اسفناج به صورت تازه یا پخته‌شده باعث تبدیل نیترات‌های موجود در آن به نیتریت می‌شود که برای بدن مضر است. در عین حال اسفناج حاوی مقدار زیادی اگزالات است که با آهن، تولید اگزالات آهن می‌کند و باعث جلوگیری از جذب آهن در بدن می‌شود.

اگزالات زیاد همچنین می‌تواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود. اگزالات با کلسیم موجود در اسفناج، تولید اگزالات کلسیم کرده و باعث کاهش جذب کلسیم می‌شود و علی‌رغم بالا بودن درصد کلسیم این گیاه، بدن می‌تواند حدود ۵ درصد آن را جذب کند.

منبع: برنا

آیا چای داغ باعث سرطان می‌شود؟

آیا چای داغ باعث سرطان می‌شود؟

صدآنلاین | مطالعه‌ای که در ایران انجام شد نشان داد: در افرادی که روزانه بیش از ۳ فنجان (۷۰۰ میلی لیتر) چای داغ با دمای ۶۰ درجه‌ی سانتیگراد یا بالاتر می‌نوشند، خطر ابتلا به سرطان مری ۹۰ درصد افزایش یافته است. البته منظور محققان، به طور کلی نوشیدنی‌های داغ است.

به گزارش صدآنلاین نوشیدن چای داغ به تنهایی باعث ایجاد سرطان نمی‌شود بلکه عوامل خطر دیگری مانند استعمال سیگار یا قلیان، نوشیدن الکل، مصرف تنباکو، رژیم غذایی نامناسب و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا نیز می‌توانند خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان‌ها را افزایش دهند.

مطالعه‌ای انجام شده است که نشان می‌دهد میزان سرطان مری در استان‌های مناطق شمالی و شمال شرقی کشور ایران، بالاتر از حد معمول است. براساس آمار موسسه‌ی ملی سرطان در سال ۲۰۱۵، این مناطق دارای ۱۴ تا ۱۷ مورد سرطان مری به ازای ۱۰۰/۰۰۰ نفر بوده‌اند، در حالی که در ایالات متحده‌ی‌ آمریکا، فقط ۴ مورد سرطان مری در هر ۱۰۰/۰۰۰ نفر وجود داشته است. به همین دلیل به این مناطق، کمربند سرطان مری گفته می‌شود که احتمالا با عادات غذایی و مصرف نوشیدنی‌های گرم در این مناطق بی ربط نیست.

طبق آمار آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، سرطان مری هشتمین سرطان شایع در جهان است و سالانه حدود ۴۰۰/۰۰۰ نفر را به دام مرگ می‌کشاند. مری یک لوله‌ی عضلانی توخالی است که مایعات، بزاق و غذای جویده شده را از دهان به معده منتقل می‌کند. در هر دو انتهای مری، عضلات حلقوی به نام عضلات اسفنگتری وجود دارند که ورودی و خروجی مری را باز و بسته می‌کنند. سرطان مری زمانی اتفاق می‌افتد که در مری تومور رشد کند یا سلول‌های آستر مری تغییر کنند. دو نوع سرطان مری وجود دارد:

تبلیغ

سرطان سلول سنگفرشی: این نوع سرطان هنگامی اتفاق می‌افتد که سلول‌های نازک مسطح که درون مری را پوشانده‌اند تغییر کنند.

آدنوکارسینوما: این نوع سرطان در مجاری مخاطی مری و معمولاً در قسمت تحتانی مری اتفاق می‌افتد.

کارسینومای سلول سنگفرشی مری (ESCC) نوعی سرطان مری مرتبط با چای داغ است که در مطالعات بالا ذکر شده است.

https://www.shahrekhabar.com

تقویت اعصاب با این گیاه

صدآنلاین | یک متخصص طب سنتی گفت: گیاهان و ادویه جات بدون هیچ کالری اضافی و بدون چربی، نه تنها عطر و طعم خوشی به غذاها می‌دهند بلکه منافع بی‌شماری برای اندام مختلف بخصوص مغز می‌توانند داشته باشند.

به گزارش صدآنلاین یداله مرادی اظهار کرد: منافع بزرگ برخی گیاهان و ادویه جات در افزایش سطح حافظه، کاهش اضطراب و حتی شاید حفاظت در برابر تومورهای مغزی ثابت شده است.

وی با اشاره به این‌که مریم گلی یکی‌ از این گیاهان است که حافظه را بهبود می‌بخشد، عنوان کرد: در مطالعات کوچک مشخص شده که عصاره این گیاه منجر به بهبود عملکرد افراد در آزمون حافظه در مقایسه با دارونما شده است.

مرادی با اشاره به این‌که اسانس‌ها و عصاره مریم گلی برای مقابله با آلزایمر مؤثر است، بیان کرد: بیماری آلزایمر در نتیجه کاهش سطح یکی‌از انتقال دهنده‌های عصبی بروز می‌کند که مریم گلی این روند را کاهش می‌دهد چراکه قادر است از ترشح آنزیم مسئول این تخریب جلوگیری کند.

این متخصص طب سنتی با اشاره به این‌که ماده مغذی موجود در سیر از مغز در برابر روند پیری و بیماری محافظت می‌کند، تصریح کرد: این ماده مغذی علاوه‌بر آن از بروز بیماری‌های مربوط به اعصاب مانند آلزایمر و پارکینسون نیز پیشگیری می‌کند و با مقاوم کردن مغز در برابر استرس و التهاب مربوط به روند پیری و بیماری‌ها، به اعصاب سود می‌رساند.

وی با اشاره به این‌که کورکومین ماده‌ای است که به طور طبیعی در زردچوبه وجود داشته و با کاهش التهاب، افزایش سلامتی را به دنبال دارد، عنوان کرد: کورکومین که در درمان بیماری‌هایی نظیر آلرژی، دیابت و زخم معده به کار برده می‌شود، در دستگاه گوارش باقی می‌ماند و هر ماده‌ای را که جذب شده، سریعاً متابولیزه می‌کند.

مرادی ادامه داد: علاوه‌بر این بدن انسان هورمونی به‌نام BDNF یا فاکتور نورون زایی مشتق شده از مغز تولید می‌کند که نقشی مهم در تقسیم و تکثیر نورون‌ها دارد، که تولید آن با استرس و بالا رفتن سن کاهش پیدا می‌کند و زردچوبه می‌تواند با افزایش تولید و عملکرد این هورمون، تأثیرات کاهش ادراک که مربوط به سن هستند را معکوس کند و در نتیجه حافظه را تقویت و قابلیت مغز را افزایش دهد.

این متخصص طب سنتی با اشاره به این‌که یک نوع فلاوونوئید به نام اپی ژنین در جعفری و آویشن وجود دارد که باعث افزایش تولید نورون‌ها شده و ارتباطات بین سلول‌های مغزی را تقویت می‌کند، عنوان کرد: رژیم غذایی غنی از اپی ژنین، منجر به دفع آلزایمر، پارکینسون و افسردگی می‌شود.

وی با اشاره به این‌که چای بابونه به دلیل این‌که از بین برنده قوی استرس است می‌تواند انتخاب همیشگی برای مصرف کنندگان چای در اواخر شب باشد، افزود: بابونه حاوی فلاوونوئید اپی ژنین است و منجر به کاهش سطح اضطراب می‌شود.

https://www.shahrekhabar.com