دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

اینفوگرافیک | نکات مهم برای خرید ظروف پلاستیکی غذا

موقع خرید ظرف‌های پلاستیکی می‌توان به نکاتی توجه کرد که از آسیب‌های آن تا حدی جلوگیری کند. در این مطلب این نکات ضروری بیان شده است.

به گزارش همشهری آنلاین، درست است که ظرف‌های پلاستیکی کلی ضرر و آسیب می‌رسانند و برای محیط زیست دردسرساز هستند، اما استفاده از آن‌ها در زندگی‌های امروز گریزناپذیر است؛ با این حال موقع خرید آن‌ها می‌توان به نکاتی توجه کرد که از آسیب‌های آن تا حدی جلوگیری کند.

https://media.hamshahrionline.ir/d/2022/12/16/4/4768260.jpg?ts=1671183534000
https://www.hamshahrionline.ir

6 کربوهیدرات مهم برای دیابتی ها از عدس تا زغال اخته

6 کربوهیدرات مهم برای دیابتی ها از عدس تا زغال اخته

کربوهیدرات یکی از مواد غذایی است که بحث در مورد آن زیاد است، کربوهیدرات انواع مختلفی دارد که در این مطلب به چند کربوهیدرات مفید برای مبتلایان به دیابت اشاره می کنیم.

به گزارش بهداشت نیوز، کربوهیدارت جزو اصلی رژیم غذایی مبتلایان به دیابت است. کلید یک رژیم غذایی سالم برای این بیماران، انتخاب کربوهیدرات‌های مناسب برای کمک به کنترل قند خون است.

بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، شش منبع مفید کربوهیدرات که اغلب متخصصان تغذیه به بیماران مبتلا به دیابت توصیه می‌کنند، شامل موارد ذیل است.

بلغور جو

نوع بدون قند بلغور جو می‌تواند سطح قند خون را کاهش دهد. نتایج یک پژوهش نشان می‌دهد بتاگلوکان که یک فیبر محلول در آب است و به میزان زیادی در این ماده‌ غذایی وجود دارد سرعت جذب قندها را کاهش می‌دهد و قند خون و نیاز به انسولین را پایین می‌آورد. افرادی که مستعد ابتلا به دیابت هستند می‌توانند روزانه قبل از دو وعده‌ اصلی دو قاشق غذاخوری سبوس جو دو سر را با یک لیوان آب میل کنند. توجه داشته باشید که سبوس جو دوسر نمی‌تواند جایگزین دارو شود، اما می‌تواند از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرده و در درمان آن موثر باشد.
 

سیب زمینی شیرین

یک سیب‌ زمینی شیرین که در اجاق کبابی شده ۳۰ درصد کمتر از سیب ‌زمینی معمولی قند خون را افزایش می‌دهد؛ زیرا حاوی فیبر بالا و ریزمغذی‌هایی است که ۴۰ درصد آن‌ها از نوع حلّال بوده و سبب کاهش کلسترول و کندی هضم غذا می‌شوند. در ضمن سیب ‌زمینی شیرین غنی از کاروتنوئید و رنگ‌ دانه‌های زرد و نارنجی است که به ارگانیسم‌ها اجازه عکس‌العمل در برابر انسولین را می‌دهد. سیب ‌زمینی شیرین همچنین سرشار از اسید کتوژنیک است. این ترکیب گیاهی طبیعی می‌تواند به کاهش مقاومت در برابر انسولین کمک کند.
 

برنج قهوه‌ای

برنج سفید به این دلیل سفید رنگ است که آسیاب و تصفیه می‌شود و به همین دلیل ارزش غذایی آن تا حدود زیادی از بین می‌رود؛ اما شرایط برنج قهوه‌ای به طور کامل متفاوت است؛ چرا که این نوع برنج آسیاب نشده و برای همین خواص مغذی آن حفظ شده است. در واقع اگر شما به جای حدود ۳۴۰ گرم برنج سفیدی که در هفته مصرف می‌کنید، برنج قهوه‌ای مصرف کنید، خطر ابتلا به دیابت، تا ۱۶ درصد کاهش می‌یابد.
 

عدس

نصف فنجان عدس حاوی ۹ گرم پروتئین و ۸ گرم فیبر است. البته عدس حاوی پتاسیم نیز هست و به کنترل فشار خون کمک می‌کند. کنترل فشار خون از آن جهت اهمیت دارد که دو سوم افراد مبتلا به دیابت دارای فشار خون بالا هستند و باید از داروهای کاهنده فشار خون استفاده کنند.
 

ماست

یک فنجان ماست کم‌چرب حاوی ۷ گرم کربوهیدرات و غنی از پروتئین و کلسیم است و به کاهش وزن کمک می‌کند ضمن این که مقاومت به انسولین را نیز کاهش می‌دهد. گفتنی است دریافت کلسیم برای افراد مبتلا به دیابت که با احتمال بیشتری به تراکم استخوان پایین مبتلا می‌شوند، ضروری است.
 

زغال اخته

این میوه نیز یک منبع سالم کربوهیدرات است. زغال ‌اخته دارای آثار هیپوگلیسمیک بوده و می‌تواند سبب بهبود تغییرات بافتی پانکراس در جریان بیماری دیابت گردد که شاید این اثرات به خاطر وجود آنتوسیانین‌ها و سایر ترکیبات آنتی ‌اکسیدانی موجود در میوه باشد.

منبع: سیمرغ

رژیم غذایی DASH ریسک بیماری قلبی را تا ۱۰ درصد کاهش می دهد

رژیم غذایی DASH ریسک بیماری قلبی را تا ۱۰ درصد کاهش می دهد

شیوع بیماری های قلبی عروقی به دلیل تغییر سبک زندگی، پیری جمعیت، و نرخ زنده ماندن بهتر بعد از حملات قلبی و سکته در حال افزایش است.

به گزارش خبرنگار مهر به نقل از مدیکال نیوز، شواهد فزاینده ای وجود دارد که نشان می‌دهد رژیم غذایی دلیل اصلی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و گردش خون در افراد است.

یک مطالعه جدید نشان داده است که تغییر به یک رژیم غذایی سالم‌تر، مانند رژیم غذایی DASH یا رژیم غذایی غنی از میوه و سبزیجات، ممکن است این خطر را تا ۱۰ درصد کاهش دهد.

طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، بیماری‌های قلبی و گردش خون اکنون عامل یک مرگ از هر سه مرگ و میر در سطح جهان است.

بسیاری از انواع بیماری‌های قلبی عروقی قابل پیشگیری هستند و تغییر در سبک زندگی یکی از مؤثرترین راه‌ها برای کاهش خطر است.

سازمان جهانی بهداشت برای حفظ سلامت قلب و عروق بر موارد زیر توصیه می‌کند:

• ترک سیگار

• کاهش نمک و افزایش مصرف میوه و سبزیجات در رژیم غذایی

• فعالیت بدنی منظم

• عدم مصرف مشروبات الکلی.

مطالعه جدید دانشکده پزشکی هاروارد نشان می‌دهد که تغییر به رژیم غذایی DASH یا رژیم غذایی پر از میوه و سبزیجات می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را تا ۱۰ درصد کاهش دهد.

رژیم غذایی DASH مخفف «راهکارهای رژیمی برای توقف فشار خون بالا» است که برنامه غذا خوردن مبتنی بر اصلاح عادات غذایی برای کاهش فشار خون را از طریق رعایت موارد زیر ارائه می‌دهد:

• خوردن سبزیجات، میوه‌ها و غلات کامل

• مصرف لبنیات بدون چربی یا کم چرب، ماهی، مرغ، لوبیا، آجیل و روغن‌های گیاهی

• محدود کردن غذاهای با چربی اشباع شده زیاد، مانند گوشت چرب، لبنیات پر چرب و روغن نارگیل، و روغن پالم

• محدود کردن نوشیدنی‌ها و شیرینی‌های قندی.

https://www.mehrnews.com

علائم چند بیماری خاموش و خطرناک

علائم چند بیماری خاموش و خطرناک

از آنجایی که برخی بیماری‌ها تنها زمانی تشخیص داده می‌شوند که به میزان زیادی پیشرفت کرده‌اند، ضروری است که حتی به کوچک‌ترین علامت در بدن خود دقت کرده و در صورت ادامه‌دار شدن علائم حتما به پزشک مراجعه کنید.

 ابتلا به این بیماری‌ها در صورتی که افراد از ماهیت علائم آنها به اندازه کافی آگاهی داشته باشند، قابل پیشگیری است؛ اما برخی بیماری‌ها در صورت عدم تشخیص و درمان، اغلب می‌توانند مهلک باشند.

بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، در این جا به چند علامت پنهانی که ممکن است نشان دهنده ابتلا به یک بیماری جدی باشند، اشاره شده است:

_ کاهش ناخواسته وزن: اگر شما بدون رعایت رژیم غذایی خاصی، ۱۰ پوند ( ۴.۵ کیلوگرم) از وزن خود را از دست دهید، به گفته کارشناسان انجمن سرطان آمریکا، شاید به سرطان پانکراس، سرطان مری، سرطان معده یا سرطان ریه مبتلا شده باشید.

_ صدمه به دندان‌ها: بسیاری از افرادی که مبتلا به ریفلاکس معده به مری هستند، شاید تصور نکنند که ممکن است مینای دندان‌شان فرسوده شود. علائم دیگر ریفلاکس شامل گلودرد مداوم، سرفه و خس‌خس سینه غیر قابل توضیح است. ریفلاکس درمان نشده البته اگرچه می‌تواند دلیل از بین رفتن مینای دندان و شروع پوسیدگی دندان باشد، اما اگر به صورت پیشرفته ادامه یابد، فرد را در معرض خطر سرطان مری نیز قرار می‌دهد.

_ خارش پوست: این واکنش می‌تواند روی آرنج، زانو، پوست سر و ... در اثر ابتلا به اگزما رخ دهد ولی گاهی می‌تواند نشان دهنده بیماری جدی‌تری به نام سلیاک باشد. مبتلایان به سلیاک حتی تحمل کمترین مقدار گلوتن مواد غذایی را نیز ندارند. تا ۲۵ درصد افراد مبتلا به سلیاک بثورات جلدی شناخته شده به عنوان "درماتیت هرپتی فرم" را تجربه می‌کنند. این عارضه یک نوع التهاب مزمن پوست است که مشخصه آن بروز خوشه‌هایی از تاول‌های کوچک خارش‌دار است. بسیاری از بیماران نیز فاقد علائم گوارشی ناشی از عدم تحمل گلوتن هستند. شروع یک رژیم غذایی فاقد گلوتن، بثورات جلدی ناشی از این بیماری را ناپدید می‌کند و شما بدن خود را از دیگر عوارض طولانی مدت این بیماری مانند پوکی استخوان یا سرطان روده کوچک محافظت می‌کنید.

_ تغییرات در روده یا مثانه: ادرار بیشتر یا کمتر از حد معمول می‌تواند نشانه ابتلا به سرطان مثانه باشد. یبوست یا اسهال مکرر نیز در برخی موارد حکایت از سرطان تخمدان دارد. اگر هر کدام از این علائم بیش از یک هفته طول کشید، باید با پزشک خود از نظر رد احتمال ابتلا به برخی بیماری‌ها تماس بگیرید.

_ خراشیدگی‌های ناخن: اگر ناخن شما دارای شکاف‌های کوچک، سفید و چاله و خراشیدگی‌هایی است، احتمالا شما به بیماری پوستی پسوریازیس مبتلا هستید. این در حالی است که شاید شما فکر کنید، خارش و قرمزی پوست تنها علامت این بیماری است. بین ۸۰ تا ۹۰ درصد افراد با این نشانه دچار این بیماری هستند. بیماری پسوریازیس بیماری پوستی مزمن خودایمنی است. این بیماری هنگامی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن سیگنال‌های اشتباهی می‌فرسد و این سیگنال‌ها باعث افزایش سرعت چرخه رشد سلول‌های پوستی می‌شود. پسوریازیس مسری نیست.

_ درد آشیل پا: حتی اگر پوستتان روشن و بدون خارش است، درد آشیل و یا پاشنه پا می‌تواند نشان از بیماری آرتریت پسوریاتیک باشد. این بیماری نوعی درد در ناحیه تاندون‌ها به دلیل بیماری پوستی است. به گفته پزشکان، ورم سوسیسی شکل در انگشتان دست و پا نیز یکی از علائم این نوع آرتریت است.

_ لرز مکرر: اگر حتی در فصل گرما احساس سرما می‌کنید، ممکن است مبتلا به بیماری غده تیروئید باشید. کم کاری تیروئید اصلی‌ترین دلیل احساس سرما و لرز غیر عادی است. بهتر است در این زمان انرژی کمتری بسوزانید تا گرمای بیشتری را از دست ندهید.

_ سرفه‌های آزاردهنده: سرفه‌ها اغلب به معنای ابتلا به سرطان نیستند و شاید در اثر ابتلا به آلرژی، آسم و یا مشکلات سینوس رخ دهند؛ با این حال اگر سرفه همراه با خشونت صدا باشد، می‌تواند نشان دهنده ابتلا به سرطان ریه، حنجره یا گلو باشد.

_ خُرخُر کردن: خرخر می‌تواند نشانه ابتلا به آپنه انسدادی خواب باشد. این عارضه خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. خر و پف کردن همچنین با ضخیم شدن شریان کاروتید در گردن مرتبط است. همچنین می‌تواند با سیگار کشیدن، کلسترول بالا و اضافه وزن ارتباط داشته باشد.

_ خونریزی غیر قابل توضیح: خونریزی واژینال غیر معمول شاید نشانه ابتلا به سرطان دهانه رحم یا آندومتر باشد. مشاهده خون در سرفه نیز با سرطان ریه مرتبط است. وجود خون در مدفوع با سرطان کلورکتال و خون در ادرار با سرطان مثانه یا کلیه ارتباط دارد.

https://behdasht.news

نشانه‌های سرطان دستگاه گوارش را بشناسید

نشانه‌های سرطان دستگاه گوارش را بشناسید/ چه عواملی باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری می‌شود؟

یک متخصص جراحی عمومی و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، در خصوص بیماری‌های بدخیم معده، نکاتی را متذکر شد.

به گزارش مشرق، سید امیر میرآتشی، در برنامه ضربان شبکه سلامت، در پاسخ به این سوال که بدخیمی معده چیست، گفت: به طور کلی بافت معده متشکل از تعدادی سلول می‌باشد، وقتی این سلول‌ها فعالیت غیر طبیعی پیدا کنند و رشد خارج از محدوده داشته باشند، تبدیل به سلول‌های سرطانی می‌شوند که معمولاً خود را به شکل تومور معده نشان می‌دهد.
وی افزود: علائم و نشانه‌های سرطان اعضای واقع در دستگاه گوارش فوقانی (مری، معده، لوزالمعده، دوازدهه، صفرا و مجاری صفراوی)، معمولاً مشترک هستند، که شامل درد مبهم شکم، کاهش وزن، سیری زودرس، نفخ شکمی و تهوع و استفراغ بعد از صرف غذا، بلع دردناک و دشواری در بلع است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: اگر فردی با یکی از این علائم مراجعه کند، بررسی‌های تشخیصی شامل آزمایش خون ساده و اقداماتی نظیر آندوسکوپی انجام می‌گیرد، توسط آندوسکوپی، از ضایعات و زخم‌های گوارشی نمونه برداری انجام می‌گیرد، که در تشخیص صددرصد بدخیمی‌ها کمک کننده است.

این جراح عمومی، از بین روش‌های تصویربرداری، به سی تی اسکن اشاره کرد که به خوبی تومورهای معده را نشان می‌دهد. البته این تصویر برداری در قدم اول مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و بعد از انجام آندوسکوپی و نمونه برداری انجام می‌شود. در افرادی که در نمونه برداری بافت آنها، بدخیمی گزارش شده باشد، برای تشخیص میزان گسترش بیماری، مورد استفاده می‌گردد. روش تصویربرداری دیگری از جمله پت اسکن جهت میزان گسترش سرطان اثبات شده، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

میرآتشی در پاسخ به این سوال که عوامل خطر ایجاد کننده این بیماری کدامند، گفت: از مهم‌ترین عوامل ایجاد کننده این بیماری، رژیم غذایی نامناسب است، غذای دودی و نمک سود، ترشیجات، غذاهای فرآوری شده، برای دستگاه گوارش فوقانی مضر هستند. در گذشته برای نگهداری مواد غذایی از این روش‌ها استفاده می‌کردند، اما با اختراع یخچال و مصرف تازه غذاها، کاهش چشمگیری در آمار میزان سرطان‌ها اتفاق افتاد. امروزه متأسفانه با ورود مواد نگهدارنده به غذاها (نیترات‌ها)، مجدداً میزان سرطان دستگاه گوارش، افزایش یافته است.

وی یادآور شد: سیگار از دیگر عوامل افزایش‌دهنده بدخیمی‌های دستگاه گوارش است، همچنین عفونت‌هایی مانند هلیکوباکتر پیلوری نیز، از عوامل خطر ایجاد کننده تومورهای بدخیم دستگاه گوارش هستند.

این استاد دانشگاه، سابقه خانوادگی ابتلاء به سرطان‌های گوارشی، چاقی و همچنین جراحی‌هایی که در گذشته به دلیل زخم معده، بر روی دستگاه گوارش انجام شده است را، از دیگر عوامل افزایش دهنده خطر سرطان گوارش، نام برد.

وی افزود: میوه‌ها و سبزی‌های تازه و همچنین مصرف غذاهای حاوی ویتامین C و E، نقش حفاظتی مهمی در برابر ابتلاء به این بیماری دارند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در پاسخ به این سوال که آیا رفلاکس یا سو هاضمه می‌توانند، جزو عوامل خطر این بیماری محسوب شود، گفت: سوءهاضمه مجموعه عوامل بسیار زیادی را در بر می‌گیرد، اما در مورد رفلاکس، که برگشت اسید معده به مری است، باید گفت: بافت معده، نسبت به اسید معده مقاوم است و مشکلی پیدا نمی‌کند، اما بافت مری، نسبت به اسید معده مقاومت ندارد و فرد ممکن است در اثر رفلاکس، به سرطان مری (مری بارت) مبتلا شود.

وی در پاسخ به این سوال که در کدام یک از فازهای بیماری جراحی صورت می‌گیرد، گفت: پس از آندوسکوپی و نمونه برداری از تومور، درجه بندی صورت می‌گیرد، ۴ مرحله کلی وجود دارد که هر مرحله، درمان خاص خود را دارد. با انجام سی تی اسکن قفسه سینه، شکم و لگن، از میزان دست اندازی تومور به بافت‌های مجاور آن اطلاع پیدا می‌کنیم. جراحی تنها در صورتی پیشنهاد می‌گردد که تومور به بافت‌های مجاور دست‌اندازی پیدا نکرده باشد.

https://www.mashreghnews.ir