دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

روش تشخیص ماهی سالم از ناسالم

با دقت کردن به ظاهر ماهی و توجه کردن به نشانه های ماهی خراب ,به راحتی میتوانید ماهی ناسالم و مسموم را از ماهی سالم تشخیص دهید.

ماهی

به گزارش مشرق، گوشت ماهی مانند گوشت مرغ یک منبع کم کالری و سرشار از پروتئین است و رژیم غذایی سالمی محسوب می شود اما فواید ماهی از دیگر انواع گوشت بیشتر است. ممکن است بعضی از ماهی ها به دلیل شرایطی که وجود داشته است ؛ خاصیت نداشته باشند و حتی برای بدن مضر هم باشند ؛ بنابراین بسیار مهم است که علائم را بشناسید که به شما کمک می کند تا بفهمید کدام ماهی تازه نیست.

حتی ممکن است بعضی از این ماهی ها علاوه بر این که کهنه هستند، یک باکتری مضر یا انگل هم داخل شان وجود داشته باشد. اما چگونه باید متوجه آن شد تا از بیماری ها جلوگیری کرد؟

اگر ماهی چشمان ابری مانند داشت، هرگز آن را نخورید

به چشمان ماهی نگاه کنید، اگر متوجه شدید که چشمان ماهی کاملاً سفید و ابر مانند است و شفاف نیست، بهتر است که سریعا آن را دور بیندازید. همیشه ماهی را همراه با سر خریداری کنید تا بتوانید چشمانش را ببینید.

چشمان ماهی باید کاملاً تمیز و شفاف باشد اما چشم های تیره و ابری مانند نشان دهنده این است که آبی که ماهی در آن زندگی می کرده، کیفیت پایینی داشته و حتی ممکن است حاوی باکتری و انگل نیز بوده باشد. معمولاً مواد مغذی موجود در این ماهی زیاد نیست و شاید حتی پیر هم باشد.

علائم دیگر را هم بررسی کنید

از طرفی به آب شش، پوست و گوشت ماهی هم دقت داشته باشید و کیفیت آن را بسنجید. می توانید یک طرف بدن ماهی را به آرامی فشار دهید که در چنین حالتی گوشت باید دوباره سریع به حالت اول برگردد، یعنی ماهی تازه است اما اگر زیاد طول بکشد، یعنی ماهی تازه نیست.

رنگ آبشش باید قرمز باشد

اگر آبشش بنفش یا قهوه ای بود، یعنی ماهی خیلی پیر است. همچنین استخوان ها و مهره های ماهی را هم نگاه کنید که شکستگی نداشته باشد. ماهی تازه باید بویی شبیه به بوی دریا داشته باشد. اگر بوی آمونیاک می دهد، باید به دنبال خرابی ها بگردید.

مراقب مسمومیت ماهی باشید

در بالا علائمی را به شما معرفی کردیم که نشان می دهد ماهی تازه است یا خیر. همچنین باید مراقب ماهی سمی هم باشید. سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری ها توضیح می دهد که دو نوع اصلی از مسمومیت ماهی وجود دارد که یکی از آن ها در آب های گرم اتفاق می افتد و معمولاً در مناطق شرجی بیشتر است و بهتر است که خیلی از این نواحی ماهی تهیه نکنید.

نوع دیگر مسمومیت زمانی اتفاق می افتد که هیستامین بسیار زیادی بعد از نگهداری نامناسب ؛ از ماهی آزاد بشود. ماهی که چنین سمی داخل خودش داشته باشد ، معمولاً طعم خیلی تیز، شور و یا خیلی تندی دارد.

بیماری حاصل از ماهی خطرناک تر از بیماری های دیگر است

بسیاری از ما به دلیل فواید ماهی بدون نگرانی از آن استفاده می کنیم اما بعضی از افراد در معرض خطر زیادی هستند. کودکان در سنین پایین، افراد بالای ۶۵ سال، خانم های باردار و افرادی با مشکل سیستم ایمنی ؛ در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری های حاصل از ماهی هستند. پس نباید در استفاده از گوشت ماهی هم زیاده روی کرد. پس اگر در مورد مصرف غذا های دریایی نگران هستید یا بیماری دارید و نمی دانید که باید ماهی بخورید یا خیر ، حتما از پزشک خود مشورت بگیرید .

منبع:ایسکانیوز

توت بخورید و این بیماری را ضربه فنی کنید

توت

نتایج تحقیقات نشان می دهد توت سفید ممکن است به کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.

به گزارش مشرق، ترکیب طبیعی به نام «روتین» موجود در توت می‌تواند چربی قهوه‌ای را در بدن فعال نماید تا به سوزاندن کالری کمک کند. چربی قهوه‌ای معمولا با هوای سرد فعال می‌شود اما روتین نیز می‌تواند آن را فعال کند. وظیفه چربی قهوه‌ای که گاهی به عنوان «چربی خوب» نیز شناخته می‌شود، تبدیل غذا به گرماست. بنابراین مصرف توت ممکن است به افراد کمک کند کالری بیشتری بسوزانند.

یکی دیگر از فواید روتین این است که به تعادل گلوکز خون کمک می‌کند. همچنین می‌توان برگ‌های توت را(چه قرمز و چه سفید) به‌ صورت خشک برای نوشیدن دمنوش آن خریداری کرد.

از طرف دیگر میوه توت را می‌توان به رژیم غذایی اضافه کرد. دوزهایی که روی انسان آزمایش شده، از یک گرم تا سه گرم پودر برگ توت به صورت مصرف روزانه برای حدود یک ماه بود.

برای این مطالعه، دانشمندان یک میلیگرم روتین به آب آشامیدنی موش‌های چاق اضافه کردند. نتایج نشان داد روتین چربی قهوه‌ای را فعال و به موش‌ها کمک می‌کند کالری بیشتری بسوزانند و چربی خود را کاهش دهند.

دکتر وان ژو جین، پژوهشگر این تحقیق، گفت: تاثیرات مفید روتین بر بهبود متابولیک از طریق بافت چربی قهوه‌ای، علاقه قابل توجهی را در درمان بالقوه چاقی و بیماری‌های مرتبط با آن مانند دیابت برانگیخته و در راستای این ایده، کشف فعال‌کننده‌های ایمن و موثرتر بافت چربی قهوه‌ای برای مقابله با چاقی و بیماری‌های مرتبط با آن مورد نظر است.

چند مطالعه دیگر نیز فوایدی برای روتین پیدا کرده‌اند؛ نتایج تحقیق دیگری نیز نشان داد توت سفید ممکن است به کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.

افراد شرکت‌کننده در این مطالعه یک گرم پودر برگ توت را سه بار در روز به مدت یک ماه مصرف کردند.

مطالعه دیگری نشان داد که همان دوز باعث افزایش ۱۸ درصدی سطح کلسترول «خوب» و کاهش ۲۳ درصدی سطح کلسترول «بد» شد.

منبع:بهداشت نیوز، https://www.mashreghnews.ir

انجام عمل پیوند پس از مرگ کامل در ایران برای نخستین بار در خاورمیانه


انجام عمل پیوند پس از مرگ کامل در ایران برای نخستین بار در خاورمیانه

سرپرست واحد پیوند و فراهم‌آوری دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت:‌ فرآیند احیا و اهدای اعضای حیاتی بدن پس از تایید فوت فرد اهداکننده برای نخستین بار در خاورمیانه و در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام ‌شد.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سام زراعتیان‌نژاد دوانی؛ سرپرست واحد پیوند و فراهم‌آوری دانشگاه علوم پزشکی ایران از انجام عمل نوین پیوند پس از مرگ کامل خبر داد و اظهار کرد: برای نخستین بار در خاورمیانه، عمل احیا و اهدای عضو پس از تایید فوت فرد اهداکننده در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) انجام شد.

وی با بیان اینکه با اخذ مجوز از وزارت بهداشت و همکاری شرکت دانش‌بنیان دانشگاهی نیسپا موفق به انجام عمل اهدا از فرد دهنده با مرگ حتمی شدیم، افزود: این عمل در مورد سه متوفی انجام و اعضای حیاتی بدن آنها از جمله کلیه، کبد، پانکراس، روده و بافت‌های دریچه قلب جدا و به افراد گیرنده اهدا شد.

زراعتیان‌نژاد گفت: این روش نوین پیوند عضو با کمک فیلتراسیون خونی، فاکتورهای التهابی از اعضای فرد دهنده را کاهش می‌دهد و موجب استفاده از اعضای پیوندی می‌شود که قابلیت اهدا به علت التهاب ندارند.

وی ادامه داد: این روش، بی‌نظیر در کشور و مورد تایید انجمن پیوند خاورمیانه بوده و مقاله علمی آن هم در ژورنال بین‌المللی پیوند قلب و ریه به چاپ رسیده است.

این  فوق‌تخصص جراحی قلب و عروق  خاطرنشان کرد: سابقه انجام عمل پیوند پس از مرگ مغزی و مرگ قلبی از سالیان گذشته وجود داشته ولی عمل اهدا پس از مرگ حتمی فرد دهنده برای نخستین بار در کشور انجام می‌شود.

وی گفت: در نظر داریم در قالب یک طرح تحقیقاتی این روش (HA380) به طور رسمی ارائه و تحت عنوان پروتکل کشوری از سوی دانشگاه علوم پزشکی ایران به سایر دانشگاه‌ها معرفی شود تا کمک موثری برای نجات بیماران در لیست انتظار اهدا باشد.

زراعتیان افزود: از دیگر روش‌های نوین انجام شده در مرکز پیوند دانشگاه علوم پزشکی ایران، استفاده از فیلتر HA380 برای کاهش التهاب و توسعه اکسیژن رسانی خارج بدنی به همراه فیلتراسیون خونی در بیماران دارای سندرم زجر تنفسی است که این مورد در یک بیمار مبتلا به آمبولی ریوی با غلظت اکسیژن 49 درصد با موفقیت انجام شده است.

وی ضمن تقدیر  از تلاش‌های ارزنده اعضای تیم پیوند گفت: با حمایت رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران در نظر داریم یک مرکز جامع پیوند برای برداشت «نسوج و تاندون»، «اهدا و فرآوری اعضا» و «پیوند عضو» راه اندازی کنیم.

زراعتیان با بیان اینکه تمامی خدمات در این مرکز طبق تعرفه دولتی ارائه می‌شود، افزود: از دیگر اقدامات آتی، ایجاد مرکز تحقیقات پیوند است که تمامی اطلاعات مربوط به پرونده‌های اهدا و پیوند به صورت الکترونیکی در این مرکز به منظور تحلیل آماری ثبت شوند.

این فوق تخصص جراحی قلب با بیان این مطلب که طی پنج سال گذشته، حدود 700 عمل اهدا در مرکز پیوند دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گرفته که در کشور بی سابقه است، افزود: امیدوارم با دستیابی به تکنولوژی های نوین بتوانیم جان بیماران بیشتری را نجات دهیم  و شاهد  پیشرفت روزافزون در حوزه پیوند باشیم
https://www.tasnimnews.com

همه چیز درباره قرص فشار خون کاپتوپریل

همه چیز درباره قرص فشار خون کاپتوپریل

صدآنلاین | کاپتوپریل یک مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) است. این ماده شیمیایی باعث سفت شدن رگ‌های خونی می‌شود. داروی کاپتوپریل با مسدود سازی این ماده شیمیایی باعث آرامش بیشتر رگ‌های خونی می‌شود، در نتیجه فشار خون کاهش می‌یابد.

به گزارش صدآنلاین، از دیگر موارد مصرف این دارو می‌توان، به جلوگیری از پیشرفت مشکلات کلیوی در بیماران دیابتی اشاره کرد.

داروی کاپتوپریل معمولا توسط متخصصین قلب و عروق، و دکتر داخلی تجویز می‌شود و برای مصرف این دارو باید با متخصصین مذکور مشاوره نمایید.
اشکال دارویی کاپتوپریل

کاپتوپریل فقط به شکل قرص‌های ۱۲.۵ میلی‌گرمی/ ۲۵ میلی‌گرمی/ ۵۰ میلی‌گرمی/ ۱۰۰ میلی‌گرمی در دسترس می‌باشد. این دارو را هم می‌توان به صورت خوراکی و هم زیرزبانی مصرف کرد.

نام رایج کا‌پتوپریل در بازار ایران، کاپوتن است و با این نام به بازار عرضه می‌شود.

موارد مصرف

کا‌پتوپریل به تنهایی یا همراه با سایر داروها برای درمان فشارخون بالا و نارسایی قلبی استفاده می‌شود. فشار خون بالا یک بیماری شایع است و در صورت عدم درمان می‌تواند باعث آسیب به مغز، قلب، رگ‌های خونی، کلیه‌ها و سایر قسمت‌های بدن شود. آسیب به این اندام‌ها ممکن است باعث بیماری قلبی، حمله قلبی، نارسایی قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، از دست دادن بینایی و سایر مشکلات شود.

از کاپتوپریل همچنین برای بهبود بقا و کاهش خطر نارسایی قلبی پس از حمله قلبی در بیماران مبتلا به بیماری قلبی به نام هیپرتروفی بطن چپ (بزرگ شدن دیواره‌های سمت چپ قلب) استفاده می‌شود. کاپتوپریل همچنین برای درمان بیماری کلیوی (نفروپاتی) ناشی از دیابت در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ و رتینوپاتی (بیماری چشم) استفاده می‌شود.

کاپتوپریل در دسته‌ای از داروها به نام مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) قرار دارد. این دارو مواد شیمیایی خاصی را که رگ‌های خونی را سفت می‌کنند کاهش می‌دهد؛ بنابراین خون روان‌تر جریان می‌یابد و قلب می‌تواند خون را با کارایی بیشتری پمپاژ کند.

بیماری ایسکمی قلبی، یکی دیگر از مواردی است که برای درمان آن از کاپتوپریل استفاده می‌شود. ایسکمی قلبی که با نام بیماری عروق کرونری نیز شناخته می‌شود، اختلالی است که در آن سرخرگ کرونر تنگ و باریک می‌شود و عضلات قلب از رسیدن خون و اکسیژن کافی محروم می‌گردند.

نحوه مصرف 

کاپتوپریل به عنوان یک قرص برای مصرف خوراکی عرضه می‌شود و معمولا دو یا سه بار در روز با معده خالی، ۱ ساعت قبل از غذا مصرف می‌شود. برای کمک به یادآوری مصرف کاپتوپریل، آن را هر روز تقریباً در زمان‌های یکسانی مصرف کنید. دستورالعمل‌های روی برچسب نسخه خود را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمی‌شوید توضیح دهد. کاپتوپریل را دقیقا طبق دستور مصرف کنید. کمتر یا بیشتر از آنچه پزشک تجویز کرده است مصرف نکنید.

کاپتوپریل فشار خون بالا و نارسایی قلبی را کنترل می‌کند اما آنها را درمان نمی‌کند. حتی اگر احساس خوبی دارید، به مصرف کاپتوپریل ادامه دهید. بدون مشورت با پزشک مصرف کاپتوپریل را به هیچ عنوان قطع نکنید.

عوارض جانبی 

عوارض جانبی که ممکن است با مصرف کا‌پتوپریل رخ دهند، عبارتند از:

    سرفه خشک
    سرگیجه
    بثورات پوستی
    تغییر در طعم غذاها
    تورم صورت، زبان یا گلو
    مشکل در بلع
    مشکل در تنفس
    درد معده
    استفراغ و حالت تهوع
    خستگی
    افزایش وزن. 

موارد منع مصرف

برای دسته خاصی از افراد مصرف این دارو ممکن است اثرات نامطلوبی به جا بگذارد.
مصرف قرص خط دار کاپتوپریل ۵۰ میلی گرم در زنان باردار

کاپتوپریل یک داروی حاملگی دسته D است. یعنی:

    تحقیقات انجام شده روی انسان، اثرات نامطلوبی را برای جنین هنگام مصرف دارو توسط مادر نشان داده است.
    این دارو فقط درصورتی باید مصرف شود که فرد به فشار خون در بارداری یا فشار خون بسیار بالا مبتلا باشد.

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید با پزشک زنان و زایمان خود صحبت کنید. از پزشک خود بخواهید در مورد آسیب خاصی که ممکن است به بارداری شما وارد شود به شما بگوید. این دارو تنها در صورتی باید استفاده شود که خطر بالقوه با توجه به مزایای بالقوه دارو قابل قبول باشد.
مصرف قرص زیرزبانی کاپتوپریل در زنان شیرده

کا‌پتوپریل ممکن است به شیر مادر منتقل شود و ممکن است در کودکی که با شیر مادر تغذیه می‌شود عوارض جانبی ایجاد کند. اگر به کودک خود شیر می‌دهید با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است لازم باشد تصمیم بگیرید که شیردهی را متوقف کنید یا مصرف این دارو را متوقف کنید.

مصرف کاپتوپریل ۲۵ در سالمندان

افراد مسن ممکن است داروها را کندتر پردازش کنند. یک دوز معمولی بزرگسالان ممکن است باعث شود سطح این دارو در بدن شما بالاتر از حد طبیعی باشد. اگر سالخورده هستید، ممکن است به دوز کمتر یا برنامه دوز متفاوتی نیاز داشته باشید.

کودکان

این دارو در کودکان مطالعه نشده است. در کودکان کمتر از ۱۸ سال نباید استفاده شود.

https://www.shahrekhabar.com

متهم ردیف اول سکته قلبی را بشناسید

متهم ردیف اول سکته قلبی را بشناسید

هوا که سرد می شود، میزان سکته قلبی هم افزایش می یابد.

به گزارش بهداشت نیوز، پزشکان قلب و عروق، علت افزایش سکته قلبی در روزهای سرد سال را ناشی از فعل و انفعالات بدنی بیماران قلبی می‌دانند.

افزایش فشارخون و افزایش سطح فیبرینوژن خون که تشکیل لخته در عروق کرونر را تسهیل می‌کند به عنوان مکانیسم‌های دخیل در افزایش حملات قلبی در روزهای سرد سال، مطرح شده است. زیرا هوای سرد، رگ‌های قلبی را تنگ و منقبض کرده، جریان فشار خون به اعضای بدن کاهش می‌یابد و در نتیجه خطر سکته قلبی بالا می‌رود اما علت این اتفاق فقط مربوط به رگ‌های قلبی نیست بلکه هوای سرد می‌تواند باعث گرفتگی رگ‌های خونی شود، آنها را تنگ کند و باعث می‌شود که بدن تلاش کند تا بتواند دمای مرکزی را متناسب نگه دارد و همین امر فشار به رگ‌های خونی را افزایش می‌دهد و باعث گرفتگی و تنگی آنها نیز خواهد شد.

دلیل دیگری که سکته قلبی در فصل زمستان رایج‌تر است، این است که عفونت‌های تنفسی فوقانی افزایش پیدا می‌کند، التهابات بدن بالا می‌رود و رگ‌ها دیگر تعادل و استقامت قبلی را ندارند و وضعیت بدتر می‌گردد و همین امر عاملی برای افزایش حمله و سکته قلبی خواهد شد.

https://behdasht.news