دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

دانستنی های علمی دنیای زیست شناسی

نویسنده: دکتر ملیحه جهانی

از کودکی تا سالمندی از این ویتامین غافل نشوید


 از کودکی تا سالمندی از این ویتامین غافل نشوید

رئیس انجمن علمی تغذیه کودکان ایران، بر اهمیت مصرف ویتامین D، برای سنین مختلف جامعه تاکید کرد.

به گزارش بهداشت نیوز، علی اکبر سیاری، در حاشیه مراسم اختتامیه هجدهمین کنگره تغذیه کودکان و نوجوانان، با عنوان این مطلب که ۶۵ درصد مکمل‌ها در بازار کشور استاندارد هستند، گفت: توصیه ما به مردم، مصرف مکمل و ویتامین‌های ایرانی است.

وی با اشاره به اینکه از ۶ ماهگی قطره آهن برای کودک باید شروع شود، افزود: روزانه ۱۵ میلی گرم قطره آهن برای این کودکان کافی است. اما برای کودکانی که با وزن زیر ۲,۵ کیلوگرم، قطره آهن باید از ۲ ماهگی شروع شود.

سیاری ادامه داد: قطره آهن را باید در سنین ۲ تا ۶ سال، هر هفته ۳۰ میلی گرم در دوره سه ماهه خوراند.

وی افزود: ۷ تا ۱۴ سال، هفته‌ای ۶۰ میلی گرم به مدت ۳ ماه خورانده شود. در سنین ۱۵ تا ۱۹ سال هم، هفته‌ای ۶۰ میلی گرم در دوره ۴ ماهه خورانده شود.

سیاری گفت: زنان در سنین ۱۵ تا ۴۹ سال، هفته‌ای ۶۰ میلی گرم در دوره ۴ ماهه از قطره آهن استفاده کنند.

رئیس هجدهمین کنگره تغذیه کودکان و نوجوانان، درباره مصرف ویتامین D نیز افزود: تا ۲ سالگی ۱۵۰۰ واحد و بعد از آن روزانه ۸۰۰ واحد مصرف شود.

وی گفت: اگر بخواهند ویتامین D با ۵۰ هزار واحد مصرف کنند، برای سنین ۲ تا ۱۲ سال هر ۲ ماه یک عدد، ۱۲ تا ۶۵ سال هر ماه یک عدد و افراد بالای ۶۵ سال نیز هر دو هفته یک قرص ویتامین D مصرف کنند.

https://www.shahrekhabar.com

خواص هل برای افراد لاغر

افرادی که لاغر هستند هل بخورند اما افراد چاق مواظب هل باشند.

به گزارش مشرق، یک متخصص تغذیه گفت:هل باعث تحریک اشتها می شود و عمل هضم غذا را بهبود می بخشد. دکتر مرتضی صفوی گفت:هل به عنوان ادویه،برای خوشبو کردن نوشیدنی‌ها و غذاها به مصرف می‌رسد و عطر خوش،اثر گرمابخش و اشتها آور هل این دانه را به یکی از بهترین طعم دهنده‌ها تبدیل کرده است که برای خوش طعم کردن انواع نوشیدنی،دسر و شیرینی به مصرف می‌رسد.فواید

وی گفت:دانه‌های هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم غذا می‌تواند بوی نامطبوع دهان مثل بوی سیر و پیاز را از بین ببرد.
صفوی گفت:هل خواص گرمابخشی داشته معده و روده‌ها را تقویت می‌کنند.اشتها را تحریک و عمل هضم غذا را بهبود می‌بخشد و تقویت کننده قلب است.همچنین بادشکن بوده،گاز معده و روده را از بدن خارج می‌سازد که تقویت کننده بدن،ادرار آور و قاعده‌آور است.

این متخصص تغذیه افزود: هل زخم‌های دهان را برطرف می‌کند و می‌توان دم کرده هل را در دهان قرقره کرد.خوشبو کننده دهان است و برای تسکین درد گوش می‌توان گرد هل را در گوش ریخت.وی گفت:هل تب را پایین می‌آورد،در درمان سرماخوردگی مؤثر است.برای تسکین درد روماتیسم مفید و ضد مسمومیت است.ترشی معده را ازبین می‌برد و برای رفع تهوع می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

https://www.mashreghnews.ir

تاثیر این ادویه خوش عطر در بهبود یادگیری

تاثیر دارچین در بهبود یادگیری و حافظه

نتایج یک مطالعه نشان می دهد که دارچین ممکن است بر یادگیری و حافظه تأثیر مثبت بگذارد، اما تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.

به گزارش مشرق، محققان در این مطالعه به بررسی ۴۰ مطالعه در مورد چگونگی تأثیر دارچین بر عملکرد شناختی پرداختند.

آن ها دریافتند که مصرف دارچین ممکن است یادگیری و حافظه را بهبود بخشد.

مطالعات نشان می‌دهد که دارچین دارای فواید شناختی و خواص ضد التهابی، ضد سرطانی و تعدیل کننده سیستم ایمنی است.

برخی تحقیقات نشان می‌دهد که دارچین به طور بالقوه دارای اثرات محافظت کننده عصبی، از جمله در برابر بیماری آلزایمر است.

به عنوان مثال، ترکیبی در دارچین موسوم به سینامالدئید وجود دارد که از تجمع پلاک‌های آمیلوئید بتا در مغز جلوگیری می‌کند که یکی از نشانه‌های کلیدی آلزایمر است.

اخیراً محققان با متاآنالیز ۴۰ مطالعه، به بررسی اثرات دارچین بر عملکرد شناختی پرداختند.

آن ها دریافتند که دارچین به طور قابل توجهی عملکرد شناختی را که در قالب یادگیری و حافظه توصیف می‌شود، بهبود می بخشد.

برای شروع، محققان مطالعات مربوط به عصاره یا پودر دارچین را تجزیه و تحلیل کردند.

در یک مطالعه بالینی، محققان دریافتند که جویدن آدامس دارچین به مدت ۴۰ روز بر حافظه نوجوانان تأثیر مثبت دارد. با این حال، مطالعه بالینی دیگر، هیچ تغییر قابل توجهی در حافظه هنگام مصرف خوراکی گزارش نکرد.

اکثر مطالعات آزمایشگاهی نشان دادند که دارچین بر یادگیری و حافظه تأثیر مثبت دارد. با این حال، یک مطالعه نشان داد که دارچین باعث کاهش یادگیری و حافظه کوتاه می‌شود.

در همین حال، یک مطالعه دیگر نشان داد که عصاره متانولی حاصل از پوست دارچین می‌تواند تولید آمیلوئید بتا را مهار کند.

سپس، محققان اجزای دارچین مانند اوژنول، اسید سینامیک و سینامالدئید را بررسی کردند.

آن ها دریافتند که اوژنول به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و توانایی آن در مهار پلاک‌های آمیلوئید، دارای اثرات محافظتی شناختی است.

آن ها همچنین دریافتند که ترکیباتی به نام سینامالدئید و ترانس سینامالدئید دارای اثرات ضد مرگ سلولی و اثرات ضد التهابی هستند که از اختلالات شناختی در مدل‌های حیوانی محافظت می‌کنند.

محققان خاطرنشان کردند که نتایج آن ها وابسته به دوز نبود، به این معنی که هم دوز کم و هم دوز زیاد دارچین اثرات مثبتی را به همراه داشت.

دارچین دو نوع دارد: سیلان و کاسیا. هر دو می‌توانند مکمل‌های سالمی در رژیم غذایی فرد باشند، با این حال، دارچین کاسیا حاوی سمی است که اگر زیاد از آن بخورید می‌تواند مضر باشد.

محققان هشدار می‌دهند مصرف مقادیر زیاد دارچین کاسیا می‌تواند به عملکرد کبد آسیب برساند، خطر ابتلاء به سرطان ریه، کبد و کلیه، تداخلات دارویی را به دلیل مقادیر بالای کومارین افزایش دهد. همچنین، خوردن بیش از حد دارچین از هر نوع به یکباره باعث سرفه و مشکل در تنفس می‌شود زیرا بافت بسیار ظریف ادویه می‌تواند در واکوئل های ریه گیر کند که این مسئله برای افراد مبتلا به آسم نگران کننده است.

منبع: باشگاه خبرنگاران

چه کسانی در معرض دیابت هستند؟

چه کسانی افراد پرخطر در معرض دیابت هستند؟

یک فوق تخصص غدد و متابولیسم گفت: چاقی و زمینه ژنتیک از عوامل ابتلا به دیابت است.

به گزارش مشرق، حسین دلشاد، فوق تخصص غدد و متابولیسم و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در برنامه ضربان شبکه سلامت درباره بیماری دیابت به گفت‌وگو پرداخت.

کارشناس برنامه از دیابت به عنوان یک بیماری سوخت و ساز و متابولیک مواد قندی نام برد که در کنار آن، اختلال در سوخت و ساز پروتئین‌ها و چربی‌ها هم وجود دارد.

او دیابت را به عنوان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های غیر واگیر در دنیا دانست و گفت: دیابت به معنای افزایش قند خون است که به دلیل کاهش ترشح انسولین و یا افزایش مقاومت در مقابل اثرات انسولین در بدن، ایجاد می‌شود.

او افزود: دیابت از نظر کلاسیک به ۴ گروه، دیابت نوع یک، نوع دو، دیابت زمان بارداری و سایر انواع اختصاصی دیابت تقسیم بندی می‌شود.

این متخصص غدد و متابولیسم شایع‌ترین تقسیم بندی دیابت را نوع ۱ و نوع ۲ دانست و گفت: دیابت نوع ۱ به علت فقدان ترشح انسولین و یا کاهش شدید ترشح آن از لوزالمعده ایجاد می شود. این نوع بیماری معمولاً از کودکی آغاز می‌شود.

او ادامه داد: دیابت نوع ۲ شایعترین نوع دیابت است که در پی مقاومتی که در بافت‌های بدن بخصوص در بافت عضلانی و بافت چربی نسبت به اثر انسولین ایجاد می‌شود، بوجود می‌آید، افزایش میزان انسولین پاسخی است که بدن نسبت به این مقاومت ایجاد می‌کند، اما در طول زمان سلول‌های ترشح کننده انسولین فرسوده می‌شوند و میزان انسولین در خون کاهش می‌یابد که به دنبال آن، قند خون بالا می‌رود.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث به وجود آمدن مقاومت نسبت به انسولین می‌شوند گفت: چاقی یکی از مهمترین علل ایجاد کننده مقاومت نسبت به انسولین است، البته زمینه ژنتیک در این بین نیز بی‌تاثیر نیست امروزه در جهان دیابت و چاقی را اپیدمی دوقلوی قرن نامگذاری کرده‌اند که موازی با هم پیش می‌روند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: حدود ۵۵۰ میلیون نفر از جمعیت ۸ میلیاردی جهان مبتلا به دیابت و چاقی هستند.

او علت چاقی، را بی تحرکی، زندگی ماشینی و تمایل به شهرنشینی دانست که فعالیت جسمی را از جامعه و جمعیت گرفته است. از سوی دیگر مصرف غذاهای آماده، فست فودها و شیرینی جات با کالری زیاد را، از دیگر دلایل این بیماری برشمرد.

دلشاد، به افرادی که ژن مستعد کننده دیابت دارند توصیه کرد: با رعایت شیوه زندگی درست، تحرک و فعالیت روزانه، انتخاب غذای سالم و مناسب، عدم مصرف دخانیات و.. از بروز زودتر این بیماری جلوگیری کنید.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است تشخیص دیابت نوع ۲ در بعضی افراد مغفول مانده باشد گفت: متاسفانه از هر دو نفر فرد دیابتی یک نفر از وجود بیماری خود مطلع نیست. به این ترتیب یعنی حدود ۵۵۰ میلیون نفر نیز مطابق با مبتلایان دیابت در دنیا دیابت نهفته و شناخته نشده دارند.

دلشاد ادامه داد: بعد از ۳۵ سالگی برای تشخیص دیابت نهفته، انجام آزمون‌های غربالگری، قند خون ناشتا، دستکم یک بار ضروری است، در این صورت اگر فرد قند خون ناشتای کمتر از ۱۰۰ داشته باشد فردی طبیعی است و تا ۳ سال بعد از آزمایش ایمن محسوب می‌شود.

او در پاسخ به این سوال که افراد پرخطر در معرض دیابت، چه کسانی هستند گفت: افرادی که در خانواده‌ها و بستگان درجه یک خود بیمار دیابتی دارند، افراد چاق، مبتلایان به دیابت بارداری و یا افرادی که در تحمل گلوکوز اختلال دارند، باید هر سال یکبار قند خون ناشتا را اندازه گیری کنند.

به گفته دلشاد، اگر قند خون ناشتا بیشتر از ۱۲۶ واحد در دسی لیتر باشد، فرد مبتلا به دیابت آشکار و افرادی که قند خون ناشتای بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ دارند، دچار اختلال تست تحمل گلوکز و یا به عبارتی «پیش دیابت» هستند که با گذشت هر سال، ۵ درصد از این افراد مبتلا به دیابت آشکار خواهند شد، همچنین این افراد نیاز به انجام تست تکمیلی دیگری به نام تست تحمل گلوکز، با ۷۵ میلی گرم پودر گلوکز، دارند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: بر اساس آمارهای ارائه شده از استان‌های مختلف، بین ۴ تا ۶ میلیون نفر از جمعیت بالای ۲۰ سال در کشور مبتلا به دیابت هستند (۶ الی ۶/۵ درصد) که معادل همین تعداد نیز مبتلایان به دیابت تشخیص داده نشده در کشور وجود دارند. او افزود: کشور ایران دربین کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا سومین کشوری است که بعد از پاکستان و مصر بیشترین مبتلایان به دیابت را به خود اختصاص داده است. کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که هموگلوبین A۱C چیست؟ گفت: هموگلوبین موجود در گلبول قرمز، پروتئینی است که تمایل زیادی به چسبیدن به گلوکز خون را دارد این هموگلوبین اتصال یافته به گلوکز خون، هموگلوبین گلوکوزاید، طول عمر سه ماه دارد که با اندازه گیری این پروتئین A۱C به متوسطه قند سه ماهه گذشته فرد پی می‌بریم.

دلشاد به کلیه افراد دیابتی که عوارض مزمن و پیشرونده دیابت را ندارند، توصیه کرد: هموگلوبین A۱C خود را بین ۶ الی ۷ نگه دارند و تاکید کرد: اگر در طولانی مدت این هموگلوبین زیر ۷ باقی بماند از بسیاری از عوارض این بیماری جلوگیری خواهد شد.

او همچنین در خصوص بیماران سالمند دیابتی یادآور شد: عدد هموگلوبین A۱C مناسب این افراد، بین ۷ الی ۸ است، زیرا باید مراقب خطر کاهش قند خون آن‌ها باشیم (هایپوگلایسمی)

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که عوارض مزمن این بیماری چیست گفت: بر اساس این که دیابت، عروق کوچک یا عروق بزرگ را درگیر کند عوارض متفاوت خواهد بود یکی از شایعترین درگیری‌های عروق کوچک، درگیری عروق کوچک ته چشم (رتینوپاتی دیابتی) است که باعث خونریزی در چشم، کندگی شبکیه، کاهش دید، تاری دید و در نهایت کوری می شود.

دلشاد همچنین افزود: در کلیه‌ها درگیری عروق کوچک منجر به عوارض کلیوی، نفروپاتی دیابتی، می‌شود که باعث افزایش اوره و کراتین و نارسایی مزمن کلیه می شود و ممکن است بسیاری از بیماران نیاز به دیالیز پیدا کنند، در بسیاری از موارد فرد ابتدا با نارسایی کلیه مراجعه می کند که حاصل بیماری دیابت تشخیص داده نشده است.

این استاد دانشگاه گفت: عوارض مزمن دیابت، کلیه ها، چشم‌ها، اندام‌ها و به خصوص پاها را درگیر می‌کند.

او افزود: اگر عروق بزرگ پاها درگیر شود، باعث ایجاد زخم پای دیابتی و در صورت عدم درمان باعث گانگرن و حتی قطع عضو می‌ شود.

https://www.mashreghnews.ir


خواص معجزه‌آسای نخود که نمی‌دانید


نخود به دلیل اینکه سرشار از فیبر و مواد مغذی مورد نیاز بدن است و یک منبع گیاهی مناسب از ویتامین‌ها و پروتئین به شمار می‌رود، خواص بی‌نظیری را برای سلامتی دارد.

خواص معجزه‌آسای نخود که نمی‌دانید

به گزارش بهداشت نیوز،در ادامه به معرفی و بررسی چند مورد از این خواص شگفت انگیز نخود خواهیم پرداخنت.

۱) نخود بسیار مقوی است!
متخصصان تغذیه معتقدند که نخود ارزش غذایی و مشخصات تغذیه‌ای بی‌نظیری دارد و بسیار مقوی و سرشار از مواد مغذی مورد نیاز بدن است. این خوراکی محبوب کالری نسبتا کمی دارد و در عین حال سرشار از مواد معدنی و ترکیباتی نظیر فیبر، کربوهیدرات، پروتئین، فولات، آهن، فسفر، مس، منگنز، پتاسیم و … است. همچنین نخود سرشار از انواع ویتامین‌های مفید و مورد نیاز بدن نیز می‌باشد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که نخود ارزش غذایی بالایی دارد و برای سلامتی بسیار مفید است.

۲) مصرف نخود می‌تواند به کنترل اشتها و لاغری کمک کند!
محققان معتقدند که مصرف نخود به دلیل سرشار بودن آن از فیبر و پروتئین، می‌تواند به کنترل و کاهش اشتهای شما کمک کند و باعث شود که مدت زمان طولانی‌تری احساس سیری داشته باشید. این موضوع در کنار کالری متوسط آن، نخود را به یکی از خوراکی‌های لاغری سالم تبدیل می‌کند. افرادی از رژیم‌های لاغری مختلف استفاده می‌کنند و به دنبال دستیابی به تناسب اندام و کاهش وزن هستند، می‌توانند با مشورت متخصص تغذیه، نخود را در برنامه غذایی خود بگنجانند.

۳) نخود یک منبع عالی از پروتئین گیاهی است و برای ورزشکاران مفید است!
مصرف نخود و گنجاندن آن در برنامه غذایی ورزشکارانی که به دنبال منابع غذایی سالم و سرشار از پروتئین هستند و قصد تقویت عضله‌های خود را دارند، یک انتخاب بسیار مناسب است. همچنین افرادی که رژیم‌های غذایی گیاهخواری را استفاده می‌کنند و به دنبال یک منبع طبیعی و سالم از پروتئین گیاهی هستند، می‌توانند نخود و حبوبات دیگر را در رژیم غذایی خود استفاده کنند.

۴) نخود به کنترل قندخون کمک می‌کند!
بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط محققان، نخود دارای خواصی است که می‌تواند برای کنترل سطح قند خون بدن مفید واقع شود. این خاصیت برای افراد دیباتی و همچنین افرادی که در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است.

۵) مصرف نخود برای سیستم گوارش
همانطور که در ابتدا به آن اشاره شد، نخود سرشار از فیبر و به خصوص فیبر محلول در آب است. این موضوع بیان می‌کند که مصرف نخود برای سلامت دستگاه گوارش بسیار مفید است و به عملکرد مناسب سیستم گوارشی و روده‌ها کمک می‌کند.

افرادی که از مشکلات گوارشی رنج می‌برند و هضم غذای خوبی را تجربه نمی‌کنند، می‌توانند با گنجاندن نخود و سایر خوراکی‌های سرشار از فیبر و پروتئین در برنامه غذایی، به بهبود سطح سلامت سیستم گوارشی خود کمک کنند.

۶) مصرف نخود می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن قلبی را کاهش دهد!
محققان دریافتند که نخود به دلیل اینکه یک منبع عالی از مواد معدنی نظیر پتاسیم ، منیزیم و … است، می‌تواند به بهبود سطح سلامت قلب و عروق کمک کند و از بروز بیماری‌های قلبی که تحدید کننده جدی زندگی انسان به شمار می‌روند، جلوگیری کند. مصرف نخود همچنین برای کنترل فشار خون بالا که از اصلی ترین عوامل بروز بیماری‌های قلبی است، بسیار مفید است.

https://behdasht.news